Hlavní obsah

Na letišti v USA zadrželi Izraelce podezřelého z ubodání Afroameričanů

Atlanta

Na letišti v Atlantě byl ve středu zadržen 33letý izraelský občan Elias Abuelazam mířící do Tel Avivu. O den později byl obviněn z vražd a z pokusů o vraždu. Nožem napadl v Michiganu, Virginii a Ohiu nejméně 18 lidí, přičemž pět jich zabil. Naprostou většinu napadených tvořili Afroameričané, proto je útokům připisován rasistický motiv, uvedla CNN.

Foto: Reuters

Elias Abuelazam

Článek

Čtrnáct z šestnácti napadených v Michiganu byli Afroameričané, uvedla policie. Ve Flintu žijí především Afroameričané. I v převážně bělošském virginském Leesburgu napadl dva černochy a jednoho Latinoameričana. „Když se podíváte na složení obyvatelstva a když se podíváte na oběti tady, jsem přesvědčen, že si oběti v Leesburgu vybíral podle barvy kůže,“ uvedl šéf policie v Leesburgu Joseph Price.

V Michiganu muž poprvé zaútočil 24. května. Poslední útoky tam podnikl 2. srpna. Věk obětí nehrál roli, bylo jim mezi 17 a 60 lety, ale napadení byli jen muži včetně invalidů. Muž útočil většinou velmi brzo ráno na lidi, kterých se zeptal, kudy má jít anebo je požádal o jinou pomoc.

Policie očekává, že počet napadených nemusí být konečný.

Abuelazam, který pracoval ve Flintu, řekl svým kolegům, že 2. srpna jede do Virginie. Tam útočil minulý týden v úterý, ve čtvrtek a v pátek .

Na stopu Abuelazamovi se dostala policie, která pátrala po přízraku útočícím nožem, na základě tipu, který ji dovedl do obchodu, kde podezřelý pracoval před odjezdem do Virginie. Záznamy z videokamer ukázaly, že je Abuelazam podobný útočníkovi, jak je popsali napadení. Když sledovali jeho stopu, zjistili, že z Detroitu letěl do kentuckého Louisville a odtamtud do Atlanty. Strýc mu zaplatil letenku z Atlanty do Tel Avivu za 3000 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám