Hlavní obsah

Na Guantánamu zbavili obvinění posledního Brita

– GUANTÁNAMO
Novinky, rei

Americké úřady v úterý upustily od obvinění z válečných zločinů proti pěti mužům drženým ve věznici na Guantánamu. Je mezi nimi i vůbec poslední Brit, kterého v táboře pro podezřelé teroristy zadržují.

Článek

Spolu s třicetiletým Binyamem Mohamedem byl obvinění zbaven jeden Súdánec, Alžířan a dva občané Saúdské Arábie. Pentagon ovšem dodal, že hlavní žalobce na Guantánamu Lawrence Morris si vyhradil právo obvinění kdykoliv vznést znovu.

Mohamedovi právníci navíc očekávají, že americké úřady zamítnou jejich prosbu vrátit klienta zpět do Velké Británie, kde Mohamed v posledních sedmi letech před zatčením žil. Očekává se, že Američané přijdou po listopadových prezidentských volbách s novými obviněními.

Rozhodnutí armádních špiček následují pár týdnů po rezignaci letos už druhého žalobce z Guantánama. Média po odchodu Darrela Vandevelda citovala jeho předchozí rozhořčený email knězi, v němž vyjadřuje vážné pochyby o rozhodnutí armády zatajit skutečnosti, které jsou ve prospěch zadržovaných.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Binyama Mohameda zadrželi v roce 2002 v Pákistánu při nástupu do letadla do Londýna. Po pobytu v Maroku skončil na Guantánamu. Jeho právní zástupci tvrdí, že ho Američané mučili. Mimo jiné má mít na genitáliích jizvy po břitvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám