Hlavní obsah

Mučení funguje, prohlásil Trump a podpořil používání waterboardingu

Washington

Favorit na republikánskou prezidentskou nominaci Donald Trump ve středu na shromáždění v Jižní Karolíně prohlásil, že „mučení funguje” a znovu se přihlásil k waterboardingu, kruté výslechové technice simulující topení. Podobné postupy by prý „absolutně” schválil.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Donald Trump

Článek

"Neříkejte mi, že to nefunguje. Mučení funguje, je to jasné?" řekl Trump svým příznivcům na předvolební schůzi ve městě Sun City v Jižní Karolíně, kde se v sobotu uskuteční další republikánské primárky.

Trump obhajoval nelidské výslechové metody během kampaně už několikrát. Ve středu prohlásil, že američtí vyšetřovatelé by měli zajít ještě mnohem dál.

"Měli bychom být důraznější, než je waterboarding. Takový mám dojem. Vždyť nám uřezávají hlavy. Věřte mi, musíme být mnohem silnější, protože naše země je v potížích, jsme ohroženi. Jsou tu lidé, kteří chtějí páchat doopravdy ošklivé věci," řekl svým voličům.

"Waterboarding je dobrý, ale zdaleka není dostatečný," poznamenal Trump.

Podle posledních průzkumů je v nich Donald Trump s 37 procenty hlasů jasným favoritem. Za ním následuje konzervativní texaský senátor Ted Cruz s 20 procenty, floridský senátor Marco Rubio s necelými 16, bývalý floridský guvernér Jeb Bush s devíti a ohijský guvernér John Kasich s osmi procenty hlasů.

Metodu waterboardingu používala americká CIA při výsleších osob podezřelých z terorismu za vlády prezidenta George Bushe mladšího.

Nynější prezident Barack Obama se podobných metod zřekl. V roce 2014 senátní výbor pro kontrolu zpravodajských služeb dospěl k závěru, že CIA mohla získat potřebné údaje jinou cestou. Špionážní agentura ale takové tvrzení popírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám