Hlavní obsah

Mrazivé počasí v USA: Na Floridě padají ztuhlí leguáni ze stromů

New York
Aktualizováno

Severoamerický kontinent se nadále potýká s krutými mrazy a přívaly sněhu. Mohutná bouře postihla hlavně východ USA. Půlmetrové závěje zablokovaly dopravu prakticky na celém atlantickém pobřeží, situaci komplikuje prudký vítr a na některých místech i záplavy. Chladné počasí na Floridě zaskočilo i leguány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ztuhlí a zdánlivě mrtví leguáni na FloriděVideo: Reuters

 
Článek

Na východě Spojených států zůstalo bez proudu přes 100 tisíc domácností a situace si vyžádala nové oběti na silnicích, a to ve Filadelfii i v obou Karolínách. Obětí je celkově přes 20, protože přibyly nové.

Ve Filadelfii řidič auta sjíždějícího z prudkého svahu vůz neubrzdil a auto srazil jedoucí vlak. Řidič stačil z auta utéct, spolujezdci se to ale nepodařilo. V Jižní Karolíně malý nákladní automobil narazil do stromu a jeho řidič zahynul. Severní Karolína zaznamenala na zledovatělých silnicích tři mrtvé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová kalamita v USAVideo: Reuters

Společnost Energy Corp, která vlastní jadernou elektrárnu na východě státu Massachusetts, kvůli kalamitě uzavřela její provoz. Bezprostřední příčinou bylo stržení jedné větve dálkového vedení, které elektrárnu napojuje na rozvodnou síť.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Zasněžené Times Square v New Yorku

Společnost American Airlines ve čtvrtek zrušila 1300 letů. Rušila všechny odlety z New Yorku, Bostonu, Hartfordu ve státě Connecticut i z města Providence ve státě Rhode Island. Největší newyorské letiště JFK v pátek oznámilo, že se vrací k provozu až od pátečních 07:00 (13:00 SEČ), cestujícím však doporučilo informovat se na případná zpoždění či rušení letů přímo u aerolinek.

Foto: Handout, Reuters

Zasněžená plocha letiště Johna F. Kennedyho v New Yorku

Zatopené části Bostonu

Bostonský starosta Marty Walsh vyzval řidiče, aby nevyjížděli, protože části města jsou v důsledku silného větru zatopené. Mnoho aut voda zaskočila a zasahovat musejí záchranáři. Veřejné školy ve městě zůstanou zavřené.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Auto na zatopeném prostranství v Bostonu

Meteorologové varují, že za nynějším přívalem sněhu může přijít další prudký pokles teplot, který by o víkendu mohl být ve 12 městech na atlantickém pobřeží rekordní.

Leguáni ztuhli

Zima dělá potíže i leguánům na Floridě, kteří se tam rozšířili z Jižní Ameriky. Na internetu se objevily snímky ztuhlých a zdánlivě mrtvých floridských leguánů, kteří znehybněli při útoku zimy na subtropický jih Spojených států.

Leguáni, kteří se přestávají hýbat s poklesem teplot pod deset stupňů, padají z větví a nehybně se povalují na silnicích, často břichem vzhůru.

Až dva metry velcí ještěři podle zoologů nejsou mrtví a s vyšší teplotou se probudí k životu. Pomáhat ztuhlým plazům zoologové nedoporučují. Zvíře by se prý po rozmrznutí mohlo cítit ohroženo a své nežádoucí dobrodince by mohlo pokousat.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Sněhová závěj v Ocean Grove v New Jersey

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Sněhová vánice v New Yorku

Reklama

Související články

USA svírají tuhé mrazy

Řadu států USA od severu po jih svírají tuhé mrazy. V Des Moines v pondělí nad ránem klesla teplota až k minus 30 stupňům Celsia. V New Yorku bylo na Silvestra...

Výběr článků

Načítám