Hlavní obsah

Mohutné záplavy a sesuvy půdy v Riu mají přes sto obětí

– Rio de Janiero • Aktualizováno
Novinky,

Na 102 vzrostl počet obětí, které si vyžádaly mohutné záplavy a sesuvy půdy v brazilském Riu de Janiero, uvedla CNN. Nové číslo uvedl úřad civilní obrany. Obává se ale, že počet obětí může ještě výrazně vzrůst, protože je hlášeno mnoho nezvěstných. Podmáčená půdy zavalila příbytky v chudinských čtvrtích, uvádí BBC. Vyproštěno bylo 287 lidí.

Článek

Jen v samotném Riu zahynulo 50 lidí, stejný počet obětí hlásí sousední město Niteroi. Mezi oběťmi z chudinských čtvrtí Ria jsou i pětiměsíční nemluvně a devítileté dítě. Dvanáct obětí hlásí Sao Goncalo a jednu Petropolis.

Foto: Genilson Araujo, Reuters

Jeden z mohutných sesuvů půdy v Riu

Letošní deště jsou nejsilnější za několik desítek let. V Riu napršelo za 24 hodin 25 centimetrů vody. Z břehů se vylila řeka Maracaná. Evidují tam 140 sesuvů půdy. Zničeno bylo 26 domů, píše DPA.

Město je zcela paralyzováno. I široké bulváry zalila kalná voda. Navíc je blokují polámané stromy. Letiště nefunguje a školy byly uzavřeny.

Foto: Luiza Garcia, Reuters

Těla obětí v Riu

V oblasti už brazilský prezident Luíz Ingacio Lula da Silva vyhlásil výjimečný stav a vyzval obyvatele, jejichž domy jsou ohroženy povodněmi nebo dalšími sesuvy půdy, aby je urychleně opustili. Déšť sice polevil a hladina vody už klesá, ale hrozí další sesuvy podmáčené půdy.

Nejvíce jsou postiženy oblasti na severu města, kde se rozkládají chudinské favely, ale zasažena je také rezidenční oblast na jihu města. V Riu je mnoho kopců, což mu dodává na malebnosti, na druhou stranu v podobných případech hrozí sesuvy půdy. V ohrožených oblastech žilo před deseti lety 12 000 lidí, nyní bude jejich počet výrazně vyšší.

Foto: Fabio Golcalves, Reuters

Brazilský záchranář odnáší oběť sesuvu půdy v Riu.

Lula da Silva  zkritizoval vedení města, že nezajistilo, aby stavby byly kvalitní, zejména v oblastech ohrožených sesuvy. Zmínil, že se úřadům nedaří zabránit chudým lidem v tom, aby si na svazích budovali příbytky. Sdělil, že také bude nutné zlepšit kanalizační síť ve městě, aby pojala vodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám