Hlavní obsah

Mohutné tornádo udeřilo na Oklahomu, mezi stovkou mrtvých je 20 dětí

Oklahoma City
Aktualizováno

Americkým státem Oklahoma se v pondělí přehnalo devastující tornádo. Vír dosahoval místy šířky tří kilometrů a pohyboval se rychlostí až 320 kilometrů v hodině. Živel si vyžádal nejméně 91 mrtvých a 120 zraněných, z nichž je mnoho v kritickém stavu. Mezi oběťmi jsou i děti. Tornádo přímo zasáhlo i dvě školy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Škody po tornádu v OklahoměVideo: Reuters

 
Článek

„Je to nejsilnější tornádo, jaké jsem za dvacet let své služby zažil,“ řekl stanici BBC Rick Smith z Národní meteorologické služby (NWS).

Foto: Sue Ogrocki, ČTK/AP

Žena odnáší dítě od zřícené školy v Moore

„Když jsem viděl, jak se to blíží, zamkli jsme se ve sklepě. Bylo to stále hlasitější a najednou byla petlice pryč. Nedosáhli jsme k ní, takže to vyrvalo dveře a nás začalo bičovat sklo a různé trosky. Mysleli jsme si, že jsme mrtví,“ popsal sílu živlu Ricky Stover.

Foto: Gene Blevins, Reuters

Větrný vír dosahoval rychlosti až 320 kilometrů v hodině.

Foto: Alonzo Adams, ČTK/AP

Tornádo se žene podél domů v oklahomském Moore

Tornádo zasáhlo oblast města Moore jižně od Oklahoma City se zhruba 55 000 obyvateli, kde zcela zničilo desítky domů. Město je bez vody a většinou i bez elektřiny. Zranění nemohli být ošetřeni v jedné z místních nemocnic, kterou živel rovněž zasáhl. "Zdá se, že jsme přišli o nemocnici. Projížděl jsem kolem ní před chvilkou a je celkem dost zničená," řekl starosta Moore Glenn Lewis.

Foto: ČTK/AP

Zničená nemocnice v Moore

Foto: Gene Blevins, Reuters

Zničená nemocnice na předměstí Moore

Vítr řádil také na předměstích Oklahoma City. Podle amerických médií tornádo, které oblast pustošilo tři čtvrtě hodiny, přímo zasáhlo nejméně dvě školy, z nichž záchranáři vyprošťují žáky a pedagogy. Základní škole Plaza Towers vítr utrhl střechu a zbořil zdi. Záchranáři a dobrovolníci si podávali vyproštěné děti v živém řetězu, řadu z nich se podařilo zachránit bez zranění.

Podle místní televizní stanice KFOR je více než 20 dětí pohřešováno a záchranáři se obávají, že jsou mrtvé pod troskami.

Jedno tornádo ze sta

NWS ohodnotila tornádo stupněm EF4, což je na Fujitově stupnici síly tornád druhý nejvyšší stupeň. Větry uvnitř víru dosahovaly podle meteorologů rychlosti až 320 kilometrů za hodinu. Takovéto rychlosti dosáhne podle AP méně než jedno procento ze všech tornád na území Spojených států.

Foto: Gene Blevins, Reuters

Větrný vír měl šířku až 800 metrů.

Prezident Obama prohlásil místo za krizovou zónu a v telefonátu s oklahomskou guvernérkou Mary Fallinovou slíbil okamžitou pomoc americké vlády. Federální úřady již vyslaly do oblasti speciální krizový tým.

Foto: Gene Blevins, Reuters

Tornádo předměstí Oklahoma City zdevastovalo.

Město dostalo od meteorologů varování 16 minut předtím, než větrná bouře udeřila minutu po 15. hodině místního času (22.01 SELČ). Podle NWS je přitom průměrný čas varování před samotným úderem bouře u tornád 10 minut. Vzhledem k síle živlu však řada lidí neměla velkou šanci za tuto dobu odejít do bezpečí.

Podle meteorologů jde o nejničivější tornádo od roku 2011, kdy větrná smršť zabila ve státě Missouri 161 lidí. Za loňský rok zemřelo kvůli tornádům v celých USA 70 lidí.

Nejsmrtelnější americká tornáda od roku 1900
datummístomrtví
1.18. března 1925státy Missouri, Illinois, Indiana695
2.5. dubna 1936Tupelo, stát Mississippi216
3.6. dubna 1936Gainesville, stát Georgia203
4.9. dubna 1947Woodward, stát Oklahoma181
5.22. května 2011Joplin, stát Missouri158
6.24. dubna 1908Amite, stát Louisiana; Purvis, stát Mississippi143
7.8. června 1953Flint, stát Michigan116
8.-9.11. května 1953Waco, stát Texas114
8.-9.18. května 1902Goliad, stát Texas114
10.23. března 1913Omaha, stát Nebraska103
Foto: Gene Blevins, Reuters

Živel potrhal elektrická vedení

Foto: Gene Blevins, Reuters

Trosky zbořených domů v Moore

TORNÁDO

Tornádo je atmosférický jev menších horizontálních rozměrů, řádově desítky až stovky metrů. Trvá několik sekund až desítky minut.

Tvoří značné lokální škody.

Tornáda se vyvíjejí téměř neočekávaně a výstraha před nimi je možná několik minut, výjimečně deset až dvacet minut, dopředu.

Stupně síly tornáda podle Fujitovy stupnice

Tornádo EF5

Je charakterizováno třívteřinovými nárazy větru o síle 320 až 376 kilometrů v hodině, které i pevné domy dokážou vyrvat ze základů. Automobily odhazuje do stometrové vzdálenosti a je schopné servat kůru ze stromů.

Tornádo EF4

Dokáže zbořit domy a ty se slabšími základy odfouknout pryč, stejně jako automobily. Provázejí ho nárazy větru o síle 270 až 319 kilometrů v hodině.

Tornádo EF3

Může strhávat střechy a zdi domů. Je schopné vyvracet stromy a zvedat auta ze země. Vítr dosahuje rychlosti 138 až 269 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF2

Může strhat střechy, ničit karavany, převracet dodávky a lámat či vyvracet velké stromy. Charakterizují ho nárazy větru o síle 177 až 219 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF1

Může přinést mírné škody, strhat střešní krytinu, posunout karavany či sfouknout vozidla ze silnice. Vítr v nárazech dosahuje rychlosti 138 až 176 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF0

Nejslabší, mezi následky mohou být škody na komínech, větvích stromů a vyvrácení mělce kořenících dřevin. Vítr má v nárazech rychlost 104 až 137 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám