Hlavní obsah

Mladý Egypťan musí kvůli poznámkám o Trumpovi opustit USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Třiadvacetiletý Egypťan Emadeldín El-Sajíd, který v USA absolvuje kurz na pilota, musí zemi do 5. července opustit. Slíbil to policii poté, co byl zadržen kvůli svému komentáři na Facebooku. Mladík na sociální síti napsal, že by byl ochoten strávit zbytek života za mřížemi, kdyby zabil Donalda Trumpa.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Imigrační úřady muže zadržely v polovině února týden poté, co ho vyslechla tajná služba kvůli jeho příspěvku na Facebooku. Egypťan, který v Kalifornii prodělává pilotní výcvik, na sociální síti napsal, že by si doživotní trest odpykal rád, kdyby zabil republikánského uchazeče o křeslo prezidenta USA Donalda Trumpa. Doplnil, že by mu svět poděkoval.

El-Sajíd později vysvětloval, že nechtěl nikomu ublížit. Uvedl, že psal ve vzteku nad Trumpovými výroky o muslimech. Trump, který Američanům slibuje omezení imigrace stavbou zdi na mexické hranici, také prohlásil, že by měl být muslimům dočasně zakázán vstup do USA a všichni muslimové by se měli zaregistrovat. [celá zpráva]

Američané mladíkovi po zadržení odebrali vízum a umístili jej do vazební věznice. El-Sajíd nebyl obviněn a nebude ani vyhoštěn, pokud do stanoveného termínu odletí ze Spojených států dobrovolně. K tomu se zavázal.

Jeho právník Hani Bushra ale požaduje jeho propuštění. Agentuře AP v pondělí řekl, že jeho další pobyt ve vazbě je protizákonný, když nebylo vzneseno obvinění.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

„Myslím, že je zadržován především proto, že je muslim a je z Blízkého východu,“ řekl. Varoval, že takové zacházení by se mohlo obrátit proti USA, protože se jeho případ pro mnohé stane „důvodem, proč nenávidět Ameriku“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám