Hlavní obsah

Mladík v USA zemřel na mývalí vzteklinu, ta pak zabila příjemce jeho ledviny

Vzácný případ mývalí vztekliny zabil v USA nejprve dvacetiletého mladíka a o 18 měsíců později i muže, který při transplantaci dostal jeho ledvinu. Informovali o tom američtí vědci, kteří dvojí úmrtí prověřovali. Jejich zprávu ve středu zveřejnil odborný časopis Americké zdravotní asociace.

Foto: Profimedia.cz

V USA jde o teprve druhý známý případ nákazy vzteklinou, jejímž přenašečem byl mýval.

Článek

Lékaři v roce 2011 nezjistili, že dárce ledviny, kterým byl mechanik amerického letectva, měl vzteklinu, když zemřel. Místo toho se domnívali, že se vrátil z rybářské výpravy se smrtelnou formou otravy jídlem.

Jeho ledviny, srdce a játra pak skončily u čtyř různých příjemců. Zatímco tři z nich transplantaci přežili, čtvrtý příjemce, vojenský veterán, který dostal levou ledvinu, zemřel letos rok a půl po transplantaci.

Vědci vyzpovídali rodinu dárce a zjistili, že během 18 měsíců předtím, než skončil v nemocnici, kde také zemřel, ho nejméně dvakrát pokousal mýval. Jeho příbuzní vypověděli, že do kontaktu s volně žijícími zvířaty přicházel často, "používal je jako živou návnadu při výcviku psů a zpracovával jejich surové kůže". Ani jednou přitom po pokousání nevyhledal lékařskou pomoc.

Nejdelší zdokumentovaná inkubační doba

Vědci zdůraznili, že tento případ ukazuje, jak málo je toho zatím známo o tom, jak dlouho trvá některým typům vztekliny, než u lidí propuknou v podobě nemoci. Jen málo informací je také dostupných o tom, zda imunosuprese, které brání tělu odmítnout transplantovaný orgán, mohou sehrát nějakou roli ve zpomalení postupu choroby.

"Podle toho, co víme, jde o první případ, kdy neočkovaní příjemci orgánů od dárce se vzteklinou nedostali tuto nemoc všichni," uvedli vědci ve studii. Při předchozích zaznamenaných případech nákazy dárce vzteklinou získanou po pokousání psem nebo netopýrem zemřeli všichni příjemci orgánů.

Tento případ byl nezvyklý i tím, že mezi transplantací a nástupem smrtelné nemoci uběhl rok a půl, což z něj činí "nejdelší zdokumentovanou" inkubační dobu vztekliny.

Na vzteklinu na světě ročně umírá asi 55 000 lidí. Příznaky této nemoci mohou zahrnovat záchvaty, částečné ochrnutí, horečku či encefalitidu. Jakmile se infekce v těle ujme, neexistuje žádná známá léčba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám