Hlavní obsah

Mladík v USA chtěl odpálit bombu při rozsvěcení vánočního stromu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland

Americká policie zadržela mladíka, který chtěl v Portlandu ve státu Oregon odpálit bombu při slavnostním rozsvěcení vánočního stromu. Američana somálského původu už policisté delší dobu sledovali a zajistili, že jím připravená nálož v autě nebyla funkční. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Steve Dipaola, Reuters

Vánoční strom na náměstí v Portlandu

Článek

Devatenáctiletý Mohamed Osman Mohamud podle policie zaparkoval dodávku s výbušninami v místě slavnosti v pátek večer místního času. Čtvrt hodiny před rozsvícením stromu se pokusil nálož dálkově odpálit pomocí mobilního telefonu. Telefonát však nespustil roznětku, jak Mohamud očekával, ale upozornil policisty.

Policisté sledovali Mohamuda asi rok. Upozornil na sebe e-mailovou korespondencí s radikály v Pákistánu, když se zajímal o možnosti podstoupit teroristický výcvik.

Mladík byl zatčen bezprostředně po pokusu odpálit bombu. Zadržení se bránil, kopal do policistů a vykřikoval přitom Allahu akbar (bůh je velký).

Po zatčení byl Mohamud obviněn z pokusu použít zbraň hromadného ničení. Hrozí mu až doživotní vězení a pokuta do výše 250 000 dolarů (4,6 miliónu korun). První soudní líčení s ním začne v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám