Hlavní obsah

Milionové dluhy a podvedená newyorská smetánka. Dobrodružka Sorokinová jde do basy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Tvrdě potrestal newyorský soud dobrodružku a podvodnici Annu Sorokinovou. Soudkyně ji za podvody bank, hotelů a vylákání peněz z jednotlivých lidí poslala do vězení na čtyři až 12 let. O podmínečné propuštění může požádat nejdříve po čtyřech letech, napsal server Süddeutsche Zeitung.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podvodnice, která se vydávala za zámožnou dědičku, stanula před soudem v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Sorokinová v letech 2016 až 2017 vystupovala v New Yorku pod jménem Anna Delveyová. Vydávala se za bohatou dědičku impéria v hodnotě 67 milionů dolarů. Žila si na „vysoké noze“ a nechávala za sebou neplacené účty v hotelech i letoviscích. Například za dovolenou v paláci v marockém Marrákeši zůstal dluh ve výši 62 tisíc dolarů.

Podvedla řadu bohatých lidí a vylákala z nich kolem 275 tisíc dolarů (6,3 milionu korun). Triky byly průhledné a jednoduché. Jednou tvrdila, že si zapomněla kreditku, potom se zase odvolávala na německé svátky nebo časový rozdíl, kvůli kterému ještě nedošlo k převodu peněz.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

K soudu dorazila oblečená celá v černém.

V jedné chvíli své „kariéry“ se pokusila získat od banky půjčku 22 milionů dolarů na financování soukromého klubu, který hodlala otevřít na Manhattanu. Od banky se jí podařilo získat půjčku 100 tisíc dolarů, kterou nikdy nesplatila. Z této sumy zaplatila 30 tisíc dolarů, jež dlužila za účet v newyorském luxusním hotelu 11 Howard.

Dívka se narodila v Rusku v rodině řidiče. Když jí bylo 16 let, přestěhovali se do Německa. Soudkyně Diane Kieselová při vynesení rozsudku uvedla, že žena byla „oslněna leskem New Yorku“. „Chtěla všechno, co se dá získat za peníze, avšak s tím rozdílem, že žádné peníze neměla,“ tvrdila Kieselová a poukázala na luxusní život, který Sorokinová vedla. „Všechno to byl jeden velký podvod,“ řekla soudkyně.

Foto: Steven Hirsch, ČTK/AP

Anna Sorokinová u soudu v New Yorku

K vynesení rozsudku dorazila Anna Sorokinová v černých šatech a botách, s brýlemi s velkými černými obrubami. Prokurátoři poukázali na to, že i v této chvíli myslela na to, jak vypadá, což prý dokazuje, že nemá výčitky svědomí. „Plakala pouze jedinkrát, a to nad oblečením, které vyfasovala od vězeňské služby,“ prohlásila prokurátorka Catherine McCawová.

Producentka Shonda Rhimesová a filmařka Lena Dunhamová pracují odděleně na filmovém ztvárnění osudu Anny Delveyové. Sorokinová prý při rozhovorech, jež se odehrály už ve věznici, nevykazovala známky žádné lítosti, ale starala se o to, kdo ji bude v připravovaném seriálu hrát. Fotografka Rachel Williamsová, která o Sorokinové napsala článek pro Vanity Fair a skandál odhalila, v červenci vydá knihu s titulem My Friend Anna (Moje přítelkyně Anna).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám