Hlavní obsah

Miliardový podvodník Madoff byl odsouzen na 150 let do vězení

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

V pondělí byl odsouzen na 150 let do vězení americký finančník Bernard Madoff, jehož pyramidové společnosti připravily podvodně své klienty o 50 miliard dolarů. Soudní stání začalo v pondělí v 16.00 SEČ. Soud se rozhodl udělit nejvyšší trest, který navrhovala žaloba.

Článek

Žaloba pro Madoffa požadovala trest ve výši 150 let, obhájce usiloval o trest ve výši do 12 let.

Soudce Denny Chin ale námitkám obhajoby, že Madoff se snažil situaci řešit, neuvěřil. Podle něj byl pokrytecký. Podle CNN hrálo při jeho rozhodnutí velkou roli svědectví vdovy, která se dva týdny obracela na Madoffa a ten ji vzal okolo ramen a ubezpečoval, že u něj jsou peníze v bezpečí. Poškození chtěli nejvyšší trest. Sto padesát let určila žaloba na základě počtu poškozených a velikosti podvodu

Prokuratura také slíbila zabavení jeho majetku, aby se z něj zaplatila část odškodného. Soudce Denny Chin požaduje, aby Maddof zaplatil 171 miliard a jeho žena 80 miliónů. To jsou částky, která prošly jeho společností za roky jeho podvodného podnikání, Madoff je však nemá.

Ponziho schéma:

Výraz vznikl podle Charlese Ponziho, který postup poprvé použil. V tomto schématu podvodník získává peníze od investorů s tím, že je zúročí. S penězi však neoperuje, pouze vyplácí jen některé investory. Tento proces funguje jen do té doby, dokud přicházejí noví investoři, přičemž část z nich nikdy své peníze neuvidí. Toto schéma, zvané letadlo, použil podle soudu i Bernard Madoff.

Musí tak prodat byt na Manhattanu, kde žije jeho žena Ruth. Cena se odhaduje na sedm miliónů. Prodána bude také jeho nemovitost na Floridě v hodnotě 11 miliónů a čtyřmiliónový dům v Montauku i loď za dva milióny.

Musí tak prodat byt na Manhattanu, kde žije jeho žena Ruth. Cena se odhaduje na sedm miliónů. Prodána bude také jeho nemovitost na Floridě v hodnotě 11 miliónů a čtyřmiliónový dům v Montauku i loď za dva milióny.

Před soudem však z 1341 podvedených klientů, kteří mnohdy přišli o životní úspory, chtělo hovořit jen deset. Mezi oběťmi je i nadace Stevena Spielberga Wunderkinder. Někteří z klientů ale měli ze svých investic i zisk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám