Hlavní obsah

Miliardář Branson ukázal novou loď pro vesmírné turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský miliardář Richard Branson v pátek představil v pořadí druhý raketoplán SpaceShip. V něm chce jeho firma Virgin Galactic posílat turisty do vesmírného prostoru. První loď byla zničena předloni při havárii během testování. Raketoplán pojme šest cestujících ochotných za výlet do suborbitálního prostoru zaplatit čtvrt miliónu dolarů (šest miliónů korun). Na pořadníku už je více než 700 zájemců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výstavba nového raketoplánu SpaceShipTwoVideo: AP

 
Článek

Branson ještě před oficiálním představením nového raketoplánu v pátek ráno televizi ITV řekl, že projekt započatý před deseti lety spěje ke svému zdárnému konci a on doufá v brzký první let. Nově dokončená loď se teď bude dvanáct měsíců testovat. „Vyšleme lidi do vesmíru, jakmile piloti dokončí opakované a znovu opakované testy,“ prohlásil.

Bransonova firma představila první raketoplán SpaceShipOne VSS Enterprise na konci roku 2009. O tři a půl roku později stroj úspěšně absolvoval první test. Při další zkoušce v roce 2014 však došlo v Mohavské poušti v Kalifornii k havárii, při níž zemřel pilot Mike Alsbury a další pilot byl vážně zraněn. [celá zpráva]

Branson později přiznal, že to byla těžká chvíle, nicméně celý jeho tým techniků a pilotů se rozhodl pokračovat. Britský miliardář připomněl, že i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se v minulosti potýkal s těžkostmi. „To ke snaze dosáhnout něčeho, co se dosud nepodařilo, patří,“ řekl.

Virgin Galactic chce mít pět strojů SpaceShipTwo. Podle některých zdrojů se uvažuje také o tom, že by nemusely vozit jen turisty, nýbrž také přepravovat vědecký materiál pro NASA i další organizace.

Anketa

Chtěli byste se někdy podívat do vesmíru?
Ano
81,7 %
Ne
18,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1198 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám