Hlavní obsah

Michael Jackson mohl žít, stačilo zvednout mu bradu, řekl u soudu odborník

Novinky, rei
Los Angeles

Za smrt popové hvězdy Michaela Jacksona může jeho osobní lékař, prohlásil ve středu u soudu s Conradem Murraym v Los Angeles odborník na anesteziologii. Murray podle něj porušil množství zásad a choval se nikoliv jako lékař, ale jako zaměstnanec svého pacienta. Dodal, že Jackson se v červnu 2009 pravděpodobně zadusil, když mu zapadl jazyk a pouhé přizvednutí brady mu mohlo zachránit život.

Foto: Reuters

Expert na anesteziologii, profesor Steven Shafer na lavici svědků u soudu v Los Angeles

Článek

Profesor Kolumbijské univerzity Steven Shafer je posledním svědkem povolaným žalobci. Již jeden kardiolog před ním uvedl, že Jackson zemřel kvůli zablokování dýchacích cest. Shafer to potvrdil jako nejpravděpodobnější scénář. „Michael Jackson se snažil dýchat, ale jazyk mu zapadl do krku. Pouhé přizvednutí brady anebo povytažení jazyka mu mohlo zachránit život,“ prohlásil Shafer.

Jacksonův osobní lékař Murray se podle jeho slov dopustil 17 flagrantních porušení zásad, když zpěvákovi ke spaní podával anestetikum propofol. Ten neměl být nikdy použit k léčení nespavosti, prohlásil Shafer, jenž asistoval při sepsání návodu k užívání každé lahvičky s propofolem, jež jsou v USA v prodeji. Murray podle něj neměl o skutečných účincích léku ponětí.

Foto: Reed Saxon, Reuters

Conrad Murray u soudu

„Ve farmacii platí zásady, že něco by se nemělo nikdy stát. Myslím, že to, co se stalo Michaelu Jacksonovi, se stalo jen jemu a nikomu jinému v dějinách,“ poznamenal Shafer a dodal, že Murray se choval jako zpěvákův poslušný zaměstnanec a nikoliv jako lékař odpovědný za jeho zdraví. Žádosti o propofol měl podle něj Murray odmítnout.

Dodal, že když už propofol podal, měl pacienta sledovat a po minutách si zapisovat jeho stav. Namísto toho Murray během posledního večera telefonoval a Jacksona nesledoval. „Pacient, který má záhy zemřít, nevypadá příliš odlišně od pacienta, jenž je v pořádku,“ podotkl Shafer.

K pozdnímu telefonátu Murraye na tísňovou linku prohlásil: „Téměř nemám slov. Je to zcela a naprosto neomluvitelné“.

Murray obvinění z neúmyslného zabití krále popu popírá.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson (1958 - 2009)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám