Hlavní obsah

Mezi USA a Mexikem objevili nejdelší pašerácký tunel. Má přes kilometr

Američtí a mexičtí pohraničníci našli mezi městy San Diego a Tijuana dosud nejdelší pašerácký tunel překonávající hranici mezi USA a Mexikem. Tunel měří 1313 metrů, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na hranicích mezi USA a Mexikem objevili nejdelší pašerácký tunel v historiiVideo: Reuters

 
Článek

Uvnitř tunelu byly koleje na důlní vozíky, ventilace, kabely s vysokým napětím, u vstupu na mexické straně byl pak výtah a tunel měl vybudovaný i odtokový systém.

Úřady v něm nenašly ani drogy, ani nikoho nezatkly. Zatím není jasné, kdo ho vykopal. Většinou je hloubí kartel Sinaloa, svého času vedený narkobaronem Joaquínem Guzmánem, přezdívaným Prcek. Ten si nyní odpykává doživotní trest ve Spojených státech.

Plánovali další východ

„Nikdy jsme si nemysleli, že by měli odhodlání dotáhnout to tak daleko,“ prohlásil jeden z představitelů americké pohraniční stráže. „Nepřestávají mě překvapovat,“ dodal.

Narkobaron Prcek dostal v USA doživotí a nádavkem dalších 30 let

Amerika

Tunel vedl z parkoviště pro kamiony nedaleko mezinárodního letiště v Tijuaně směrem k San Diegu. Konec tunelu na americké straně byl však v době nálezu zasypán několika stovkami pytlů s pískem, a byl proto dále neprůchodný.

Z hlavní šachty přitom do otevřených polí vedlo nedokončené rameno dlouhé asi jeden kilometr, které nemělo žádný východ. Pašeráci tak zřejmě původní východ z tunelu zahradili a chtěli vykopat jiný, nakonec však projekt ze zatím neznámých důvodů opustili.

Trumpova zeď nepomůže

Podle AP nalezený tunel odhaluje slabiny projektu hraniční zdi amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten si od bariéry slibuje zastavení pašování drog a dalšího zakázaného zboží z Mexika.

Spolek poslal do Bílého domu tři tuny berlínské zdi. Žádná nevydrží věčně, vzkazuje Trumpovi

Koktejl

Nově postavená zeď zasahuje několik metrů pod zem, což má zabránit případnému podkopání. Objevený tunel se však nacházel v průměrné hloubce 21 metrů, kam podzemní část zdi zdaleka nedosahuje.

Úřady objevily od roku 2006 v oblasti Otay Mesa asi 15 podobně vybavených tunelů, dosud nejdelší z nich měřil 904 metrů. V místní hlinité půdě se totiž hloubí relativně snadno a sklady na americké straně hned za hranicemi poskytují pašerákům vhodné krytí, poznamenala AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám