Hlavní obsah

Mexiko slavilo 200 let nezávislosti, veselí stálo miliardy

– Mexico City
Novinky, rei

Tisíce Mexičanů ve středu oslavily 200leté výročí vyhlášení nezávislosti země na Španělsku. Po celé zemi se pořádaly festivaly, koncerty a světelná představení. Jen v hlavním městě dohlíželo na bezpečnost 14 000 policistů. Obavy úřadů z velkých útoků drogových kartelů se nenaplnily. Hlavní město dalo do oslav v přepočtu čtyři miliardy korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mexiko slavilo 200 let nezávislosti, veselí stálo miliardyVideo: Reuters

 
Článek

Tažení Mexika za samostatnost na Španělsku začal v roce 1810 kněz Miguel Hidalgo, Madrid ji však uznal až po vleklých bojích o 11 let později.

Slavnosti v mexickém hlavním městě, které přišly v přepočtu na závratných více než 4,3 miliardy korun, zahájil prezident Felipe Calderón. Kulminovaly provoláním slávy Mexiku tisíci přítomnými, uvedly agentury. Po celé zemi se oslav účastnily milióny obyvatel Mexika.

Slavnostní atmosféru ale ztrpčují nařčení z nabubřelého utrácení, špatného plánování a obavy o bezpečnost, upozornila BBC. Mexiko roky sužuje válka drogových gangů, během níž jen u texaské hranice, kde jsou násilnosti největší, za posledních pět let zemřelo 28 000 lidí. V některých místech okolo města Ciudad Juarez raději oslavy zrušily.

Reklama

Výběr článků

Načítám