Hlavní obsah

Mexiko ohrožuje hurikán John, Ernesto slábne

MEXIKO/MIAMI

Hurikán John, který míří k Mexiku, dosáhl ve středu nebezpečného čtvrtého stupně, když rychlost větru přesáhla 210 kilometrů za hodinu. Naopak tropická bouře Ernesto ve středu při cestě k břehům Floridy zeslábla a podle odborníků prý nehrozí, že by se změnila v hurikán.

Článek

Ještě ve středu ráno dosahoval jen třetího stupně s větry o rychlosti 185 km/h, během dne ale zesílil. Experti nicméně nečekají, že oko hurikánu zasáhne přímo pevninu. Varují ale, že v některých oblastech Mexika patrně způsobí záplavy. Pobřeží zasáhnou vichry a prudké deště, spadnout může až 20 centimetrů srážek, z tohoto důvodu jsou desítky obcí ve stavu pohotovosti.

Varování bylo vydáno pro pásmo v délce 650 kilometrů zhruba od Acapulka po mys Corrientes včetně turisty oblíbeného Puerto Vallarta. Ohrožená oblast zahrnuje i průmyslová centra Lázaro Cárdenas a přístav Manzanillo. V turistických letoviscích Acapulco, Puerto Vallarta a Ixtapa také hrozí sesuvy půdy. 

John se ve středu ráno nacházel asi 180 kilometrů jihozápadně od Acapulka a rychlostí 19 kilometrů za hodinu se přesunuje podél pobřeží k severozápadu.

Florida si oddechla

Na Floridě, kde se už lidé připravovali na příchod ničivého Ernesta, zavládla úleva. Obavy z toho, že by se bouře Ernesto opět změnila v hurikán, se nenaplnily.

"Upřímně, jsme překvapeni, že nezesílil," řekl ředitel amerického Národního centra pro hurikány Max Mayfield. "Avšak pro všechny ty tisíce a tisíce lidí to je dobrá zpráva... Jako majitel domu jsem šťastný, jako meteorolog šťastný nejsem," dodal.

JAK VZNIKÁ HURIKÁN

  • Hurikány vznikají tehdy, když nad oceánem vypukne několik silných bouří.
  • Horký vzduch, jenž vzniká při bouři, se dotkne povrchu mořské hladiny a stoupá vzhůru. To vyvolá nad hladinou nízký tlak.
  • Větry vanoucí z protisměru způsobí uvnitř vznikajícího hurikánu vzdušný vír.
  • Stoupající teplý vzduch vyvolá pokles tlaku i ve větších výškách.
  • Do oblasti nízkého tlaku stoupá z moře teplý a vlhký vzduch. A k hladině moře proudí studený a suchý vzduch.
  • Hurikány pak vytvoří takzvané "oko", tedy oblast nízkého tlaku, ve které vanou mírné větry, a vír, v němž řádí vichr a prudké lijáky.
  • Když se hurikán dostane na pevninu, často po sobě zanechá ničivou stopu. Síla hurikánu se měří podle stupnice Saffira a Simpsona. zdroj: BBC, lab

Ernesto si při cestě Karibským mořem vyžádal nejméně dva mrtvé na Haiti. Na Kubě za sebou nezanechal významnější škody.

Reklama

Související témata:

Související články

Karibik ohrožuje tropická bouře Ernesto

Tropická bouře Ernesto pravděpodobně zesílí, varovalo v sobotu americké Národní centrum pro hurikány ve floridském Miami. Stav pohotovosti již byl vyhlášen...

Výběr článků

Načítám