Hlavní obsah

Mexický prezident zvažuje, že zruší návštěvu USA, Kuba je ostražitá

Ciudad de México
Aktualizováno

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto zvažuje, zda neodvolá chystanou návštěvu Washingtonu. Agentuře AP to sdělili úředníci mexické vlády. Pochyby o účelnosti návštěvy podle nich vyvolal příkaz prezidenta Donalda Trumpa k zahájení stavby hraniční zdi mezi USA a Mexikem. Ostražitý postoj zaujal kubánský prezident Raúl Castro, odmítl ústupky USA.

Foto: Henry Romero, Reuters

Donald Trump (vpravo) a Pena Nieto na archivním záběru

Článek

Trump v úterý v televizi řekl, že zahájení stavby zdi lze očekávat během několika měsíců. Její financování budou podle prezidenta hradit nejprve Američané, nakonec ale „stoprocentně” Mexiko, což by bylo složité. Mexická vláda opakovaně podobné scénáře odmítla.

„Mexiko nevěří ve zdi,” prohlásil ve středu podle BBC Nieto a dodal: „Jednou jsem řekl a opakuji to – Mexiko nebude za žádnou zeď platit. Jako prezident jsem převzal plnou zodpovědnost za obranu zájmů Mexika a Mexičanů.” O návštěvě ve Washingtonu naplánované na 31. ledna se nezmínil.

Podle AP zatím není jasné, kdy konečné rozhodnutí o osudu návštěvy padne. Opozice prezidenta vyzývá, aby do Washingtonu nejel.

Prezident ve středu prohlásil, že s plánem amerického prezidenta na výstavbu zdi nesouhlasí a jeho rozhodnutí lituje.

Mexický prezident je domácími politiky a médii obviňován ze slabosti a v zemi panují obavy, zda dokáže tlaku severního souseda čelit. Popularita hlavy státu se pohybuje kolem 12 procent, což je nejnižší hodnota od počátku průzkumů v Mexiku.

Ostražitá Kuba

Kuba doufá v pokračování normalizace vztahů se Spojenými státy, ale vláda Donalda Trumpa by neměla očekávat ústupky poškozující kubánskou svrchovanost. V prvním komentáři k nástupu Donalda Trumpa do funkce to ve středu řekl kubánský prezident Raúl Castro.

Trump se během kampaně ke křehkému smiřování Kuby a USA vyjadřoval pohrdlivě a prohlašoval, že s ním skoncuje, pokud nebude dojednána „lepší smlouva”. Jeho poradci se nechali slyšet, že dosavadní politika vůči Kubě prochází analýzou.

„Kuba a Spojené státy mohou spolupracovat a žít civilizovaně vedle sebe s respektem vůči odlišnostem a se snahou podpořit vše, co prospívá oběma zemím a národům,” řekl Castro v kubánské televizi. Doufá, že Trumpova vláda bude respektovat karibský region.

Za znepokojivé kubánský prezident označil vyhlašované záměry Bílého domu, které mohou ohrozit zájmy Kuby „v oblasti obchodu, zaměstnanosti, migrace a životního prostředí”.

Reklama

Související témata:

Související články

Trump nařídil postavit zeď

Prezident USA Donald Trump ve středu podepsal výnos týkající se přistěhovalectví a pohraniční bezpečnosti. Součástí je plán na stavbu zdi podél mexické...

Výběr článků

Načítám