Hlavní obsah

Medvědi létali v jaderných bombardérech místo zkušebních pilotů

Novinky, zkr, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Texas

Během studené války testovala americká armáda katapultovací zařízení v nadzvukových letounech. Místo pilotů ale posílala na zkušební lety medvědy. Ti dostali před letem anestetika a pak byli vymršťování z kokpitu v různých výškách a při různých rychlostech, uvedl server mirror.co.uk.

BEZ KOMENTÁŘE: Americká armáda posílala místo pilotů na zkušební lety v nadzvukových stíhačkách medvědyVideo: LiveLeak.com

 
Článek

K testování záchrany posádky čtyřmotorového nadzvukového bombardéru Convair B-58 Hustler využívali vojenští experti v roce 1961 na základně Brooks Air Force Base v Texasu šest medvědů himalájských a  baribalů. Letoun přitom dokázal letět dvakrát rychleji než zvuk.

Podle Národní akademie věd Národní rady pro výzkum, která pokusy prováděla, žádné ze zvířat neutrpělo při letech vnitřní zranění ani zlomeniny páteře. „U jednoho medvěda baribala byla při pitvě objevena v játrech tržná rána, bylo to ale přisuzováno předávkování anestetiky,“ upřesnili její zástupci.

„Na jednu stranu používání medvědů při těchto testech bylo extrémně praktickým řešením problému. Na druhou je těžké, aby vám neběhal mráz po zádech, když si představíte, jakou hrůzou a zmatkem tato zvířata musela procházet,“ uvedl spisovatel a novinář Ed Grabianowski. „Naštěstí tento testovací program netrval dlouho,“ dodal.

Bombardéry Hustler s delta křídlem nesly jaderné zbraně a byly určeny pro útoky na SSSR. Neměly tradiční vystřelovací sedačky, ale záchranou kapsli, která se dala odpálit v jakékoli poloze letounu a mohla sloužit i místo záchranného člunu.

Extrémně drahých Hustlerů bylo vyrobeno jen 116 a 26 jich bylo ztraceno při haváriích. Vyřazeny byly v roce 1970, protože se ukázalo, že se rychle rozvinuly protiletadlové rakety a bylo potřeba, aby bombardéry pronikaly nad území nepřítele v nízkých výškách, kde nebylo možné využít rychlosti Hustlerů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám