Hlavní obsah

Média už týden smaží Trumpa v jeho vlastních lžích, prezident místo omluvy přidává další

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump je od pondělí pod palbou kritiky kvůli nepravdivému osočení svých předchůdců, že se nevěnovali rodinám padlých vojáků. Obviněn byl navíc i z neuctivého jednání s matkou jednoho z nich. Aféru Trump sám rozpoutal, když odmítl uznat nepravdivost svého výroku. Naopak. Přidal další přinejmenším nepřesná prohlášení.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump tím aféru rozdmýchal do takové míry, že se jí věnují přední americká i světová média. Začalo to na pondělní tiskové konferenci, kde Trump vysvětloval, proč se dosud nevyjádřil ke smrti čtyř vojáků, kteří za dosud nevysvětlených okolností padli před dvěma týdny v boji s přesilou džihádistů Islámského státu v Nigeru.

Šéf Bílého domu začal diplomaticky, neodpustil si ale rýpnutí do svého předchůdce Baracka Obamy. „Když si vezmete prezidenta Obamu a další prezidenty, většina z nich (rodinám padlých vojáků) netelefonovala,” prohlásil.

Foto: Handout, Reuters

Padlý voják La David Johnson

Deník The New York Times však záhy připomněl setkání Obamy s rodinami vojáků, kteří zahynuli ve službě, a telefonáty i dopisy, jež jim posílal. Trump však dál trval na svém. V úterý v rozhovoru pro televizi Fox News vyzval novináře, aby se zeptali personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, zda mu Obama volal, když jeho syn Robert padl v Afghánistánu.

Kelly o smrti svého syna nemluví, protože ji podle svých slov pokládá za soukromou záležitost, stanice CNN nicméně z návštěvnických záznamů Bílého domu zjistila, že Obama pozval Kellyho i s manželkou Karen u příležitosti Dne obětí války do své rezidence na snídani pořádanou pro rodiny padlých.

Věděl, do čeho jde

Další olej do ohně Trump přilil během telefonátu s vdovou po jednom z vojáků padlých v Nigeru. Podle demokratické kongresmanky Fredericy Wilsonové totiž během telefonátu s manželkou zesnulého seržanta La Davida Johnsona řekl, že její manžel věděl, do čeho jde. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vdova s ostatky padlého vojáka

„V zásadě řekl 'Dobrá, předpokládám, že věděl, do čeho se přihlásil, ale předpokládám, že to bolí',“ popsala část Trumpova telefonátu, kterou zaslechla, když vdovu doprovázela na letiště v Miami, kam dorazilo tělo s rakví.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Demokratická kongresmanka Frederica Wilsonová

Také tvrzení kongresmanky Wilsonové Trump na Twitteru popřel. „Demokratická kongresmanka si zcela vymyslela, co jsem řekl ženě vojáka, jenž zemřel v boji. (A mám důkaz). Smutné!“ napsal. Žádný důkaz však nepředložil. Vdova po padlém vojákovi se k telefonátu zatím veřejně nevyjádřila.

Ani tím kauza nekončí. Deník The Washington Post se obrátil na rodiny třinácti padlých amerických vojáků. Zjistil, že Trump kontaktoval sedm z nich a jednomu z otců slíbil šek na 25 tisíc dolarů (asi 543 tisíc korun). Ten ale podle otce nikdy nedorazil. Mluvčí Bílého domu nicméně trvá na tom, že odeslán byl.

Reklama

Výběr článků

Načítám