Hlavní obsah

Mayday, mayday. Speedbird 2276 požaduje hasiče. Kapitána z hořícího boeingu oslavují jako hrdinu

– Las Vegas

Britská a americká média oslavují jako hrdinu kapitána Boeingu 777-200 společnosti British Airways, jejž při rozjezdu na letišti v Las Vegas zachvátil požár. Chris Henkey, který létá už 42 roků, nezpanikařil a přivolal hasiče. Všech 157 cestujících a 13 členů posádky z letu 2276 se podařilo bezpečně evakuovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing společnosti British Airways zachvátil požárVideo: Reuters

 
Článek

„Speedbird (takto se hlásí letouny BA – pozn. red.). Mayday, mayday. Speedbird  2276 požaduje hasiče,“ hlásil Henkey klidným hlasem letištní kontrole, když zjistil, že jeden z motorů je v plamenech. „Speedbirde 2276, hasiči jsou na cestě,“ potvrdila obratem kontrolorka devátého nejrušnějšího letiště v USA.

O půl minuty později už pilot klidným hlasem informoval: „Speedbird 2276. Evakuujeme na ranvej. Hoříme. Opakuji, evakuujeme.“

Svědci natočili, jak od letadla, které mělo namířeno na londýnské letiště Gatwick, šlehaly plameny a hustý černý dým. Oheň záhy zlikvidovalo pět desítek hasičů. [celá zpráva]

Foto: Eric Hays, ČTK/AP

Hořící britský boeing na letišti v Las Vegas

„Když se pilot objevil a promluvil k lidem, strhl se aplaus,“ vylíčil reakci šťastných pasažérů Jacob Steinberg, reportér listu The Guardian, který byl na palubě. Teprve pak zřejmě na kapitána dopadlo pomyšlení, co všechno se mohlo stát, protože podle Steinberga viditelně „zbledl“.

„Potřásali jsme si s ním rukou a děkovali mu. Nešlo dost dobře vyjádřit naši vděčnost,“ dodal novinář.

Pilota za jeho příkladnou, rychlou a přitom klidnou reakci pochválili i nadřízení. Podle šéfa asociace britských pilotů Jima McAuslana bylo Henkeyho chování učebnicové.

Při incidentu se lehce zranilo 20 cestujících, většinou utrpěli spáleniny na skluzavce během evakuace. Všichni hospitalizovaní byli brzy z nemocnice propuštěni.

Příčina požáru se zjišťuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám