Hlavní obsah

Manafort unikl uznání viny ve všech bodech díky jedinému hlasu, tvrdí porotkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paul Manafort, bývalý šéf volební kampaně prezidenta USA Donalda Trumpa, unikl uznání viny v deseti bodech obžaloby z celkových 18 jen díky hlasu jediného porotce. V rozhovoru s televizí Fox News to řekla Paula Duncanová, která se televizi sama přihlásila jako jedna ze členek soudní poroty.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Paul Manafort

Článek

„Byl tam jeden nesouhlas,“ řekla Duncanová, která identitu onoho porotce nesdělila. Uvedla jen, že to byla žena. „Snažili jsme se ji přesvědčit, ať si prohlédne písemné důkazy. Znovu a znovu jsme jí je předkládali, ale ona měla důvodné pochybnosti,“ vysvětlila.

Porotu tvořilo šest žen a šest mužů a v úterý se shodla na Manafortově vině v osmi bodech obžaloby, ve zbývajících deseti jednomyslný postoj najít nedokázala.

Právě o vysvětlení pojmu důvodné či rozumné pochybnosti porotci požádali soudce Selbyho Ellise, který proces řídil. Ellis jim jednoduše odvětil, že jde o pochybnosti opírající se o zdravý rozum. Podle zákona má porota obžalovaného zprostit obvinění v případě rozumných či důvodných pochybností o jeho vině.

Sama se přihlásila

Duncanová se k členství v porotě veřejně přihlásila jako první z 12členného sboru. Totožnost porotců byla totiž z bezpečnostních důvodů utajena. Duncanová ale tvrdí, že obavy nemá. „Veřejnost, Amerika, by podle mne měla vědět, jak blízko to bylo a že důkazy byly drtivé,“ řekla.

Duncanová rovněž prohlásila, že je velkou příznivkyní prezidenta Trumpa a že před procesem si přála, aby byl Manafort osvobozen. „Nechtěla jsem, aby byl Paul Manafort vinný. Ale byl. Nad zákonem nikdo nestojí,“ dodala.

Manafortova vina se týká defraudací a daňových podvodů, mimo jiné i z doby, kdy pracoval jako poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého v únoru 2014. S Trumpovou kampaní před prezidentskými volbami proces nesouvisel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám