Hlavní obsah

Maduro uzavírá hranice, Venezuelané hladoví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že jeho vláda uzavřela hranice se sousední Brazílií. Tímto způsobem chce zabránit, aby se do země dostala humanitární pomoc. Tvrdí, že právě tím ho chtějí Spojené státy spolu s opozicí svrhnout.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro nechal uzavřít hranice s Brazílií.

Článek

„Od dnešního dne zůstane uzavřená hranice s Brazílií,“ řekl Maduro ve čtvrtek večer na setkání s vojáky. Už předtím se země uzavřela ze strany ostrovů v Karibském moři -  Curacaem, Arubou a Bonaire, autonomních zemí Nizozemského království. Zavřené jsou v zemi také všechny přístavy.

Maduro chce navíc uzavřít hranici s Kolumbií. Tam se totiž vydal Madurův soupeř, samozvaný prozatímní prezident Juan Guaidó. V pohraničním městě Cúcuta je připravená humanitární pomoc, kterou posílají do Venezuely Spojené státy. Maduro ale posílil na hranicích počty vojáků a v následujících hodinách zřejmě hranici uzavře.

Foto: Andres Martinez Casares, Reuters

Lidé se dohadují s vojáky.

Guaidó ale vyzval Venezuelany, aby se vydali na pochod k hranici. Pozorovatelé se obávají, že v sobotu by mohlo napětí eskalovat. Demonstrace svých příznivců svolal také Maduro a jeho zatím podporuje armáda.

Guaidó na Twitteru znovu vyzval vojáky, aby humanitární pomoc do země pustili. „Pánové vojáci, máte tři dny na to, abyste se přidali na stranu ústavy. Tahle pomoc má zachránit životy,“ napsal.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Hranice Venezuely s Brazílií je uzavřená.

Na vojáky apeloval také šéf amerického vojenského velitelství Jih admirál Craig Faller a náčelník generálního štábu kolumbijské armády Luis Navarro Jiménez vyzvali venezuelské vojáky, aby umožnili vstup humanitární pomoci. Pokud to neudělají, budou podle Fallera „zodpovědní za situaci”.

Maduro tvrdí, že Venezuelané nejsou žebráci a vše co potřebují, si dokážou vyrobit sami. V zemi je ale už několik let nedostatek léků, potravin i dalšího zboží a kolaps ekonomiky mnozí přičítají právě socialistické hospodářské politice vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám