Hlavní obsah

Levicoví aktivisté strhli v USA konfederační sochu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Durham

V Durhamu v Severní Karolíně strhli v pondělí večer levicoví aktivisté sochu konfederačního vojáka, která stála před okresním úřadem. Udělali to poté, co v sobotu protesty okolo stržení jezdecké sochy generála Leeho v Charlottesville skončily tragédií, když příznivec ultrapravice najel do davu levicových aktivistů a zabil 32letou ženu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stržení sochy v Severní KarolíněVideo: Reuters

 
Článek

Stržení sochy v Durhamu aktivisté označili za „nouzový protest“. Na akci se podíleli zástupci několika levicových a protifašistických hnutí. Už v roce 2015 na sochu nastříkali sprejem nápis odsuzující násilí na černoších.

Foto: Casey Toth, ČTK/AP

Demonstrant kope do strežené sochy konfederačního vojáka.

Soše přivázali ke krku provaz a strhli ji k zemi v 19:15 místního času. Stála na žulovém podstavci, kde stálo: „Na paměť kluků, kteří oblékali šedou.“ Konfederační vojáci měli šedé uniformy, zatímco za Sever bojovali modrokabátníci. Na jedné straně podstavce byla vytesána i konfederační vlajka.

Do stržené pokroucené sochy s ohnutýma nohama aktivisté kopali a skákali po ní, uvedl list The Washington Post.

Foto: Reuters

Stržená socha konfederačního vojáka v Durhamu

Demokratický Guvernér Roy Cooper akci odsoudil. „Rasismus a vražedné násilí v Charlottesville je nepřijatelné, ale je tu lepší způsob než odstraňovat monumenty.“

V Severní Karolíně zákon z roku 2015 zakazuje odstranit jakýkoli památník na veřejném prostranství, který „připomíná událost, osoby nebo vojáky, kteří jsou součástí historie Severní Karolíny“.

Foto: Jonathan Drew, ČTK/AP

Claire Meddocková stojí na stržené soše konfederačního vojáka.

V posledních letech v USA sílí tlak na odstranění soch připomínajících Konfederaci i jejích vlajek, protože byla pro zachování otrokářství a neuznávala rovnost ras.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám