Hlavní obsah

Ledovec v Patagonii rychle ubývá, ukazuje to časosběrný záznam

Santiago de Chile

Chilští vědci tento týden zveřejnili sérii časosběrných fotografií, které ukazují rychlé ubývání ledovce v Patagonii. Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní záznam zachycuje zmenšování ledovce v ChileVideo: Reuters

 
Článek

Ledovec Jorge Montt se zmenšuje rychleji než kterýkoli jiný v Chile, přičemž jeho přední výběžek ustoupil o kilometr v období mezi únorem 2010 a letošním lednem, uvedl glaciolog Andrés Rivera. Podle jeho mínění sehrává roli při zmenšování ledovce globální oteplování, ale mimořádně rychle taje také proto, že částečně leží ve vodách hlubokého fjordu.

Vědci představili video složené z celkem 1445 časosběrných fotografií, na nichž je ustupování ledovce jasně patrné. Jedná se o jeden z mnoha podobných projektů vědců po celém světě, kteří dokumentují úbytek ledovců.

Rivera studoval desítky ledovců coby výzkumník Střediska vědeckých studií v chilském Valdiviu. Spolu s kolegy prý netušili, jak rychle ledovec ubývá, dokud k němu neumístili dvě kamery napájené ze slunečních panelů a nenaprogramovali je, aby pořídily čtyři záběry denně.

Za rok ustoupil o kilometr

"Bylo víceméně jasné, že tenhle (ledovec) patří k těm, které ubývají nejrychleji. Ale nečekali jsme, že za rok práce s těmito kamerami ustoupí o další kilometr. To pro nás bylo překvapení," řekl Rivera AP v telefonickém rozhovoru. "Tenhle ledovec je pro nás plný překvapení."

Ledovec Jorge Montt se nachází v regionu Aisén v Chile asi 1800 kilometrů jižně od chilského hlavního města. Leží na severu Jihopatagonského ledovcového pole a je součástí národního parku Bernardo O'Higgins National Park. Celková plocha ledovce měří kolem 510 čtverečních kilometrů.

"Patagonie zažila klimatické změny v mnohem mírnější míře, než jaké jsou pozorovány ve zbytku světa," dodal Rivera. "Přesto téměř všechny ledovce v této oblasti ztratily část rozlohy a Jorge Montt je z těch, které ustoupily nejvíce." Vědci s odvoláním na mapu datovanou kolem roku 1898 odhadují, že tento ledovec za poslední více než století ustoupil zhruba o 19,5 kilometru.

Reklama

Výběr článků

Načítám