Hlavní obsah

Kvůli napětí po volbách vyhlásili v Hondurasu výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tegucigalpa

Honduraská vláda vyhlásila podle agentury AFP v noci na sobotu výjimečný stav kvůli protestům, které zemi zachvátily po nedělních prezidentských volbách. Jejich výsledky stále nebyly zveřejněny, ale oba kandidáti se už prohlásili za vítěze, zveřejnění oficiálních výsledků se však odkládá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po protestech v Hondurasu vyhlásili výjimečný stavVideo: Reuters

 
Článek

Výjimečný stav bude platit deset dní, během nichž nebude možné vycházet ven mezi šestou večer a šestou ráno. Honduraská armáda a policie dostaly od vlády větší pravomoci při potlačování demonstrací.

Foto: Jorge Cabrera, Reuters

Demonstrace opozice v honduraské Tegucigalpě

Vítěz prezidentských voleb měl být oznámen v pátek ve 21:00 místního času (dnes ve 4:00 SEČ), vyhlášení však bylo opět odloženo. Po sečtení více než poloviny hlasů vedl zhruba o pět procent levicový opoziční kandidát Salvador Nasralla, pak ho ale předstihl současný pravicový prezident Orlando Hernández. Jeho kandidatura je sporná, neboť ústava neumožňuje dva mandáty v řadě.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Demonstranti v Hondurasu zapálili pneumatiky

Podle nejvyššího volebního soudu, který je v Hondurasu obdobou ústřední volební komise, je po sečtení téměř 94,31 procenta hlasů v čele současný prezident Hernández se 42,92 procenta hlasů. Politický nováček Nasralla měl podle těchto údajů zatím 41,42 procenta hlasů. Volba honduraského prezidenta je jednokolová a k vítězství stačí prostá většina.

Foto: Reuters

Policie v honduraském San Pedru Sule pomáhá člověku, protože nasadila slzný plyn

Opozice si stěžuje na volební podvody a vyhlášení výsledků se stále odkládá. Soud oznámil, že nyní ručně spočítá lístky z 1031 hlasovacích uren, u nichž se objevily nesrovnalosti. Nasrallova středolevá aliance ale požaduje přepočítání hlasů ve třech z 18 honduraských departementů.

Foto: Fernando Antonio, ČTK/AP

Vyrabovaný obchod v honduraské Tegucigalpě

Protesty v ulicích honduraských měst si vyžádaly jednoho mrtvého, který byl zastřelen v pátek v přístavu La Ceiba, zraněných je přes 20 zraněných včetně policistů. Stovka lidí byla zatčena ve městě San Pedro Sula pro podezření z drancování.

Reklama

Výběr článků

Načítám