Hlavní obsah

Kvůli masakru v Bostonu v USA obvinili dva Carnajevovy spolubydlící a Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

V USA obvinili další tři podezřelé v souvislosti s teroristickým útokem při maratónu v Bostonu. Měli se pokoušet mařit vyšetřování. Ve vazbě skončili dva už dříve zadržení Kazaši, kteří byli dosud stíháni pro porušení imigračních zákonů. Nově byl zadržen americký občan Robel Phillipos.

Foto: Profimedia.cz

Na stopu bratrům Carnajevovým se dostali vyšetřovatelé krátce po atentátu.

Článek

Úřady všechny tři obvinily z křivé výpovědi a snahy o maření vyšetřování atentátu na bostonský maratón z 15. dubna. Žádný ze tří mužů ale není podezřelý z podílu na plánování nebo provedení atentátu.

Krátce před jejich zadržením FBI sdělil, že rozšířil vyšetřování a zaměřil svou pozornost na více než půl tuctu lidí.

Prokuratura potvrdila, že byli zadrženi dva spolubydlící Džochara Carnajeva původem z Kazachstánu. Studenti Massachusettské univerzity v Dartmouthu Dias Kadyrbajev a Azamat Tažajakov jsou ve vazbě už od 20. dubna kvůli tomu, že překročili imigrační zákon tím, že si prodloužili dobu pobytu povolenou studentským vízem. Oba byli nově obviněni, že mařili nastolení spravedlnosti.

Američan Robel Phillipos měl zase lhát agentům FBI, kteří atentát vyšetřovali. Žádný z nich ale není stíhán přímo kvůli atentátu a předem o něm nevěděli.

Foto: ČTK/AP

Bratři Carnajevové, vlevo Tamerlan, vpravo Džochar

Trojici vyšetřovatelé viní z toho, že po atentátu odstranila některé věci ze studentské koleje, kde Carnajev bydlel. Televize NBC s odkazem na své zdroje původně uvedla, že zadržení jsou všichni Carnajevovi spolubydlící. V hledáčku FBI byli deset dní.

Trojice odstranila důkazy 

CNN s odkazem na vyšetřovatele uvedla, že trojice ničila důkazy po atentátu, které by mohly Carnajeva usvědčit. Mělo jít o výbušniny a jeho laptop. Podle vyšetřovatelů je Carnajev po útoku kontaktoval a požádal je o odstranění předmětů, které by k němu mohly dovést policii. Odstranění předmětů znamenalo prodloužení pátracích akcí o dva dny, vyšetřovatelé totiž museli prohledávat skládku, kde se laptop pokoušeli najít. V té době ale byl již Džochar Carnajev zatčen.

Oba Kazaši také lhali, když se jich policie po útocích ptala, jestli o pachateli či o místě jeho pobytu něco nevědí. Když FBI zveřejnila 18. dubna fotografie podezřelých, Kadyrbajev napsal Carnajevovi, že vypadá jako "podezřelý z televize". Ten mu odpověděl "lol" (mezi mládeží oblíbená anglická zkratka za laugh/laughing out loud, která znamená přibližně hlasitě se směji) a dodal "Dojdi si do mého pokoje a vezmi si, co chceš."

Oba Kazaši tam pak šli i s Philliposem a Kadyrbajev si všiml batohu s raketami na ohňostroj, z nichž byl vysypán prach. Došlo mu tedy, že Carnajev je zapleten do atentátů. Carnajev se navíc měsíc před útokem oběma Kazachům chlubil, že ví, jak sestrojit bombu.

Všichni tři odešli i s batohem a laptopem. Když byla zveřejněna identita útočníků, rozhodli se zahodit batoh i s raketami.

Trojice zatčených by měla předstoupit před soudce ještě ve středu odpoledne místního času.

BEZ KOMENTÁŘE: Běžec natočil výbuch v Bostonu z vlastního pohleduVideo: LiveLeak.com

Atentát spáchali bratři Tamerlan a Džochar Carnajevovi. Doposud se uvádělo, že pracovali sami.

Starší Tamerlan byl zastřelen při policejní honičce, když dvojice unesla auto, aby se dostala do New Yorku a odpálila další nálože na Times Square.

Foto: Katie Zezima, ČTK/AP

Člun, v němž byl Carnajev polapen.

Postřelený Džochar Carnajev byl zadržen a je ve vězeňské nemocnici. Momentálně odmítá vypovídat. Než mu však bylo přečteno, že má právo nevypovídat, na otázky vyšetřovatelů odpovídal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám