Hlavní obsah

Demokraté získali v Georgii oba senátory, úředníky museli evakuovat z Kapitolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta
Aktualizováno

Zhruba stovka demonstrantů se ve středu shromáždila před budovou Kapitolu v Atlantě, která je hlavním městem amerického státu Georgia. Někteří z nich byli ozbrojení, informovala agentura AP. Státní tajemník Brad Raffensperger, který je v Georgii nejvyšším dohlížitelem nad konáním voleb, a jeho spolupracovníci byli z preventivních důvodů z budovy evakuováni. Volby ukázaly, že oba senátory v Georgii získali demokraté.

Foto: Alyssa Pointer, ČTK/AP

Policie evakuuje Brada Raffenspergera (uprostřed) z budovy kapitolu v Atlantě ve státě Georgia.

Článek

V Georgii se konaly ostře sledované senátní volby. Místní obyvatelé vybírali ve druhém kole hned dva senátory. Jedním z nich se stal demokrat Raphael Warnock, který porazil republikánskou senátorkou Kelly Loefflerovou. Ve druhém klání zvítězil rovněž demokratický kandidát Jon Ossoff.

Demokraté tak ovládnou Senát, budou mít polovinu, tedy 50 křesel, ovšem v jejich prospěch bude hrát viceprezidenta Kamala Harrisová, která může nerozhodný výsledek zvrátit ve prospěch demokratů.

Podle AP se před budovou, ve které sídlí guvernér i obě komory zákonodárného sboru státu Georgia, shromáždila asi stovka příznivců prezidenta Donalda Trumpa. Někteří z nich měli střelné zbraně.

"Viděli jsme, co se děje u Kapitolu státu Georgia, a řekli jsme si, že bychom tu neměli být, že bychom neměli být tou jiskrou," řekl agentuře AP jeden z volebních úředníků státu Gabriel Sterling.

Je to povstání. Splňte přísahu vyzval Biden Trumpa

Amerika

O víkendu v USA zveřejnili nahrávku telefonátu, v němž Trump říká Raffenspergerovi, že je třeba "najít" dostatečný počet hlasů na zvrácení výsledku prezidentských voleb v Georgii. Demokrat Joe Biden v tomto státě zvítězil nad Trumpem asi o 12 000 hlasů.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám