Hlavní obsah

Kontaminovaný heparin zabil v USA tucet lidí

– WASHINGTON
Novinky, CNN, rei

Heparinový lék, prodávaný ve Spojených státech a dalších zemích, byl kontaminován látkami čínského původu způsobujícími silné chemické reakce, které způsobily několik úmrtí pacientů. Americký Úřad pro potraviny a léčiva prošetřuje, zda nebyl lék kontaminován záměrně.

Článek

„Prověřujeme hypotézu, že šlo o záměrnou kontaminaci, důkaz ale zatím nemáme,“ řekla Janet Woodcocková z kontrolního úřadu.

Kontaminována byla jen některá balení léku, které na trh dodávala firma Baxter, jež spolupracuje s několika čínskými subdodavateli.

U stovek lidí vyvolal heparin alergické reakce, tucet lidí na následky zemřelo. Příčinou byla hlavně přítomnost silného chondroitinu sulfátu v baleních určených pro třináct zemí.

Heparin

Heparin je lék, který se používá k léčbě náhlých srdečních příhod jako je například infarkt. Je účinný při zabraňování srážlivosti krve, dokáže rozpustit krevní sraženiny. Lidský organismus obsahuje přírodní heparin.

Heparin může mít i vedlejší účinky jako jsou například kopřivka nebo horečka.

Klíčové je u heparinu dávkování. Při větším aplikovaném množstvím může pacient vykrvácet. O životu či smrti může rozhodovat jen několik mililitrů. Dva mililitry při operaci zachrání život, deset mililitrů naopak může během několika okamžiků způsobit vykrvácení. Heparinu je několik druhů.

Společnost Baxter přerušila dovoz od čínského dodavatele. Ten přítomnost silného chondroitinu přiznal, od tragických incidentů v USA se však distancoval s odkazem, že ve více než desítce jiných zemí se nic podobného nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám