Hlavní obsah

Konečné uzavírání vrtu v Mexickém zálivu může začít do týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Konečné uzavírání poškozeného ropného vrtu v Mexickém zálivu, který způsobil nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách USA, začne zřejmě do týdne. Prohlásil to vládní zmocněnec pro ropnou havárii Thad Allen. V noci na úterý o tom informovala agentura AP.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Zmocněnec americké vlády pro dohled nad ropnou havárii Thad Allen

Článek

Definitivní uzavření vrtu se uskuteční ve dvou fázích. Příští týden v pondělí začnou dělníci poškozené místo zakrývat speciálním těžkým těžařským bahnem a cementem. Pokud vše půjde dobře, tak o šest dní později v sobotu přistoupí k závěrečnému kroku. Pomocí odlehčovacího vrtu, který je hlouben od druhého května, napumpují do vrtu stejnou směs bahna a cementu.

Závěrečná fáze může podle těžební společnosti BP, která za havárii odpovídá, trvat několik dní až týdnů. Vše bude záležet na první části operace.

Týmy pracující na ucpání ropného vrtu v neděli opět obnovily svou činnost. V pátek totiž musely být z oblasti evakuovány kvůli tropické bouři Bonnie, která ohrožovala záchranné práce.

Dubnová havárie hlubinného vrtu společnosti BP v Mexickém zálivu stála život 11 lidí. Unikající ropa způsobila nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách USA a o obživu připravila tisíce tamních rybářů, restauratérů či hoteliérů.

Reklama

Související články

BP prodala majetek za sedm miliard dolarů

BP se dohodla, že prodá své akvizice v Texasu, Kanadě a Egyptě za sedm miliard dolarů americké firmě Apache, aby měla prostředky na odstraňování škod...

BP se chystá poškozený vrt zabetonovat

Ropná společnost British Petroleum se chystá definitivně zapečetit poškozený vrt v Mexickém zálivu. Mohla by tak učinit ještě před víkendem. Závisí to ale na...

Výběr článků

Načítám