Hlavní obsah

Konečně: Suezský průplav je uvolněn

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obří kontejnerovou loď, která minulý týden zablokovala Suezský průplav, se v pondělí odpoledne konečně podařilo vyprostit. Končí tak krize, která téměř na týden ucpala jednu z nejdůležitějších námořních tepen na světě. Uvolnění kanálu doprovázelo hlasité troubení a potlesk. Loď nyní míří k Velkému Hořkému jezeru, kde bude podrobena kontrole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlečné čluny odtahují uvízlou loď v Suezském průplavuVideo: Reuters/AP

 
Článek

Experti označují incident za druhou „suezskou krizi”, protože každý den stál svět okolo devíti miliard dolarů (asi 200 miliard Kč).

Několika remorkérům se  podařilo za pomoci vrcholícího přílivu dostat 220 tisíc tun vážící kolos z písčitého břehu průplavu.

Satelitní data serveru MarineTraffic.com potvrzují, že se loď nyní pohybuje směrem od pobřeží do středu proudu.

„Dokázali jsme to!” radoval se šéf společnosti Boskalis, která se podílela na zachraňování zaseknuté lodi.

Zatím není jasné, kdy se provoz průplavu vrátí do normálu. Podle informací britského deníku Metro by se tak mohlo stát nejdříve za 10 dní.

Kvůli zaseknuté lodi muselo přes 360 plavidel přepravujících všechno možné od ropy po dobytek čekat ve frontě dlouhých šest dní. Desítky lidí musely podniknout zdlouhavou cestu kolem mysu Dobré naděje na jižním cípu Afriky. Taková objížďka stála lodě stovky tisíc dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám