Hlavní obsah

Kolumbijci pašovali heroin v břichách štěňat, zašíval jim ho tam veterinář

New York

Veterinář z Kolumbie čelí obvinění, že obzvláště nelidským způsobem zneužíval zvířata k pašování narkotik do Spojených států. Zašíval štěňatům do břišní dutiny zásilky roztoku heroinu, který jim byl na místě určení zase vyoperováván. Při razii se podařilo zachránit deset štěňat, kolik jich zemřelo, není jasné. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Psi jsou nejlepší přátelé člověka, a jak obviněný brzy zjistí, my jsme nejhorší nepřátelé drogových dealerů,“ okomentoval případ newyorský prokurátor Richard Donoghue, který připravil obžalobu. Pokud bude veterinární lékař Andres Lopez Elorez shledán vinným, hrozí mu až doživotní vězení. Obžalobu si vyslechl v úterý před soudem v Brooklynu.

Drogový gang k pašování zneužíval čistokrevná zvířata, mimo jiné štěňata labradorských retrívrů, protože doufal, že jim jejich rodokmen poskytne kamufláž.

Roky unikal spravedlnosti

Dealeři byli pochytáni už v roce 2005, osmatřicetiletý Lopez ale podle deníku The Guardian prchl a byl dopaden až v roce 2015 ve Španělsku. To ho před nedávnem vydalo do Spojených států, a tak mohl být postaven před soud.

Kromě pašování drog se bude kolumbijský veterinář zpovídat také z týrání zvířat. „Zprotivil se svému závazku mírnit utrpení zvířat. Krutým způsobem zneužil své chirurgické dovednosti, aby dopomohl pašování heroinu v břišních dutinách štěňat,“ konstatoval prokurátor Donoghue.

Reklama

Výběr článků

Načítám