Hlavní obsah

Kennedyho centrum se s českou pomocí rozrostlo

Právo, zr

Americké národní kulturní středisko ve Washingtonu, pojmenované po někdejším prezidentovi J. F. Kennedym, pojme tisíce lidí a ročně ho navštíví přes tři miliony diváků. Tento víkend své kapacity a žánrový záběr ještě rozšířilo, a to s výraznou českou pomocí.

Foto: Yassine El Mansouri – Elman Studio

Exteriér nové budovy REACH Kennedyho centra ve Washingtonu.

Článek

V areálu Kennedyho centra na břehu řeky Potomac, v sousedství Lincolnova památníku a na dohled od Arlingtonského hřbitova, kde spočívá JFK, v sobotu slavnostně otevřeli novou budovu nazvanou REACH.

Stavba vznikla výhradně ze soukromých zdrojů a vedle těžkých vah z investičního světa, Davida Rubensteina a Stephena Schwarzmana ze skupin Carlyle a Blackstone na ni přispěla i nadace Karla a Štěpánky Komárkových. Účelem nové stavby je sblížit umělce a publikum. Napomoci k tomu má variabilní minimalistický, ale přitom vizuálně výrazný design.

Divadlo, opera i nové umění

Diváci, kterým Kennedyho centrum nabízí divadlo, přednášky, debaty, muzikál, operu a denně recitály nejrůznějších stylů, se v REACH častěji setkají i s novými formami umění. Stavbu tvoří propojené pavilony se třemi sály opatřenými důmyslně rozmístěnými okny a pozorovacími chodbami, které veřejnosti umožní sledovat kreativní a umělecký proces v různých fázích a z různých úhlů.

Foto: Yassine El Mansouri – Elman Studio

Interiér budovy Kennedyho centra ve Washingtonu

Multifunkční prostory pro pořádání akcí, učebny a specializovaná vzdělávací laboratoř jsou pak místem pro komorní představení, letní umělecké tábory či filmové projekce. Venku se návštěvníci ocitnou v prostoru plném zeleně, navrženém pro relaxační i komunitní programy.

Autorem stavby je studio Steven Holl Architects, které ve spolupráci s českým studiem Architecture Acts stojí rovněž za vítězným návrhem nové budovy Janáčkovy Filharmonie v Ostravě.

„Byl bych rád, aby jednou podobné centrum, inspirované právě touto stavbou a její filozofií, vzniklo v Praze,“ podotkl při příležitosti slavnostního otevření ve Washingtonu Komárek, zakladatel skupiny KKCG, jenž se prostřednictvím Nadace Proměny podílí i na proměně prostředí měst v České republice.

Foto: Yassine El Mansouri – Elman Studio

Štěpánka a Karel Komárkovi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám