Hlavní obsah

Kdo je psí hrdina, který se účastnil dopadení bin Ládina, ptají se Američané

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože nikdy nebude zveřejněna identita 80 příslušníku jednotky SEAL, kteří se účastnili akce na dopadení Usámy bin Ládina, dělají si Američané naděje, že by mohlo být zveřejněno alespoň jméno psa, který byl s nimi vyslán do akce také. Jedno je podle listu New York Times jisté - byl to buď německý nebo belgický ovčák.

Článek

Detaily celé akce jsou přísně tajené, a tak i o účasti psa se mluví jen jako o nanejvýš pravděpodobné účasti. Pes mohl mít dvojí využití - rychlé ohledání prostoru a případné odhalení výbušnin a pak i nalezení samotného Usámy bin Ládina, pokud by se schoval podobně jako irácký diktátor Saddám Husajn v nějaké díře v zemi, či v domě poté, co začal útok SEAL.

"Psi jsou velmi dobří při hledání osob uvnitř budov," potvrdil  major William Roberts, velitel centra pro výcvik pracovních psů při ministerstvu obrany. Dodal, že navíc mohou také rychleji zpozorovat a zastavit prchající osobu. Právě belgický ovčák dokáže běžet dvakrát rychleji než člověk.

Psi se stali žádanými pomocníky s ohledem na zkušenosti z Iráku a Afghánistánu. "Pro boj jsou vybaveni schopnostmi, které lidé ani stroje nemají," ocenil jejich úlohu i velitel amerických sil v Afghánistánu generál  David H. Petraeus s tím, že je jich zapotřebí mnohem víc, protože současných 600 psů je plně vytíženo.

Foto: Profimedia.cz

Belgický ovčák

SEAL mají vlastní psy, ale i jejich výcvik a případné schopnosti jsou tajeny. Ven se například dostala jen informace, že jednotky SEAL nakoupily pro psy čtyři voděvzdorné taktické vesty za 86 000 dolarů (1,5 miliónu Kč). Jsou vybavené infračervenou kamerou a kamerou pro noční vidění, které umožňují vodiči psa sledovat ze vzdálenosti až kolem 900 metrů, co je v okolí čtyřnohého spolubojovníka.

Psi speciálního komanda jsou pak navíc oproti svým běžným kolegům cvičeni pro výsadky z letadel a helikoptér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám