Hlavní obsah

Kanada už nebude platit ochranku Harrymu a Meghan

Kanadská vláda už nechce platit za bezpečnost britského prince Harryho a jeho manželky Meghan. Platby za ochranku boudou zastaveny „v nadcházejících týdnech“, uvedlo tamější ministerstvo bezpečnosti. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu přestanou vykonávat své královské povinnosti 31. března, po tomto datu už nebudou považováni za mezinárodně chráněné osoby a Kanada nebude povinna se o jejich bezpečnost starat, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Harry a Meghan si budou muset platit ochranku sami.

Článek

„Přestaneme poskytovat podporu v následujících týdnech v souladu se změnou jejich statusu,“ uvedla mluvčí kanadského ministerstva veřejné bezpečnosti Mary-Liz Powerová.

Pár se rozhodl vzdát se svých královských povinností a žít se synem Archiem střídavě v Kanadě a Velké Británii. Podle kanadské vlády se místní policie na zajišťování bezpečnosti 35letého Harryho, jeho o tři roky starší manželky Meghan a téměř ročního syna Archieho podílela s přestávkami od loňského listopadu. Tehdy rodina britského prince zahájila šestitýdenní dovolenou v Kanadě.

Poprvé bez titulu. Říkejte mi prostě Harry, vyzval princ

Koktejl

Ochrana aristokratické rodiny by Ottawu přišla na dvacet milionů kanadských dolarů ročně (344 milionů Kč). Na internetu se objevila v uplynulých týdnech petice, pod kterou se podepsaly desítky tisíc Kanaďanů odmítajících platit za ochranu prince a jeho rodiny.

Harry a Meghan přestanou používat značku Sussex Royal

Evropa

Vnuk královny Alžběty II. na počátku roku oznámil, že se s Meghan vzdají role v královské rodině a začnou pracovat, aby se stali finančně nezávislými. Původně plánovali žít střídavě v Británii a v Kanadě a chtěli některé své povinnosti v rámci rodiny dál vykonávat.

Alžběta II. povolává zálohy, místo po Harrym a Meghan mají zaplnit vnučky

Koktejl

Buckinghamský palác ale na konci ledna sdělil, že Harry a Meghan nebudou placeni z veřejných prostředků a nebudou mít žádné závazky plynoucí z příslušnosti ke královské rodině. Princ později přiznal, že je z toho smutný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám