Hlavní obsah

Vzduch je jako oheň. Kanada eviduje přes sto náhlých úmrtí v souvislosti s vlnou veder

Ottawa
Aktualizováno

Kanadská policie zaznamenala v okolí Vancouveru přes sto náhlých úmrtí, která přisuzuje vlně veder. Ta zasáhla především jihozápad země, teploty vystoupaly nad 40 stupňů. Kanadská meteorologická služba v úterý naměřila nový teplotní rekord, v obci Lytton teplota dosáhla 49,5 stupně Celsia. Náhlá úmrtí zaznamenaly úřady také na severozápadě USA, kde je také vedro.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kanadě panují největší vedra v historiiVideo: Reuters

 
Článek

Kanadská policie uvedla, že ve Vancouveru a okolních městech zaznamenala od pátku, kdy začala vlna veder, 134 náhlých úmrtí. „Vancouver nikdy nezažil takové vedro a desítky lidí bohužel zemřely," uvedl policejní mluvčí.

Podle kanadské stanice CBC bylo v samotném Vancouveru od pátku zaznamenáno nejméně 65 náhlých úmrtí. Z měst Burnaby a Surrey je hlášeno od pondělí přes 40 náhlých úmrtí. „Domníváme se, že vysoké teploty přispěly k většině těchto úmrtí,” uvedla policie.

Nárůst úmrtí od pátku potvrdily i zdravotnické úřady. Mezi lidmi, kteří náhle zemřeli, je hodně seniorů a osob s předchozími zdravotními problémy, kteří patří mezi rizikové skupiny. V obvyklých dnech jsou náhlých úmrtí jednotky.

Foto: Bc Wildfire Service, Reuters

Požár porostu v Thompsonu v Britské Kolumbii

Před zdravotními problémy souvisejícími s vysokými teplotami varovalo kanadské ministerstvo životního prostředí. Podle ministerstva situaci zhoršuje, že vysoké teploty přetrvávají i v noci. Podle Johna Horgana, premiéra kanadského státu Britské Kolumbie, kde se Vancouver nachází, je tento týden nejteplejším, který kdy obyvatelé státu zažili.

Podle meteorologů extrémní teploty souvisí se změnami klimatu. „Vlny veder jsou častější a více intenzivní, protože koncentrace skleníkových plynů v atmosféře vede k růstu teplot na celém světě,” uvedla Světová meteorologická organizace (WMO).

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Voda nabízí ochlazení

Teplotní rekord v Kanadě 

Kanada zaznamenala v úterý nový teplotní rekord, když v obci Lytton severovýchodně od Vancouveru vystoupala rtuť teploměru na 49,5 stupně Celsia.  V předchozích dnech tam bylo 47,9 °C a a 46,1 °C. „Vzduch je tam jako oheň,” uvedla pro CTVNews Sergiou Riversová, „hned, jak vyjdete ven, je to jako úder do hrdla.” Ulice ve městě jsou prázdné. Trpí zejména důchodci, protože mnozí nemají klimatizaci.

Kvůli vedrům panují i obavy z požárů, které by situaci ještě zhoršily. Požár u Lyttonu, který sežehl 350 hektarů, stále ještě není pod kontrolou. Vedrem trpí i zasahující hasiči, kteří musejí mít pauzu každých 30 až 60 minut.

Teplotní rekordy tento týden padaly také na severozápadě USA, například ve městech Portland a Seattle. Kvůli vlně veder musel být přerušen v USA a Kanadě provoz škol, podniků či očkovacích center. Některé oblasti ve Spojených státech zaznamenaly kvůli vysokému odběru výpadky v dodávkách elektrického proudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám