Hlavní obsah

Kalifornský politik se přiznal k homosexualitě, přitom vždy hlasoval proti gayům

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Kalifornský republikánský politik Roy Ashburn, který zasedá v senátu nejlidnatějšího státu Unie, je obviňován z pokrytectví. V pondělí přiznal, že je homosexuál, neboť byl minulý týden zadržen opilý za volantem svého vozu, když jel z homosexuálního klubu. V kalifornském senátu přitom vždy hlasoval proti právům gayů, uvedl list Los Angeles Times.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ashburn byl zadržen opilý za volantem služebního auta nedaleko budovy kalifornského senátu v Sacramentu. V neděli místní televizní stanice uvedla, že jel z homosexuálního klubu, což okamžitě vyvolalo spekulace o sexuální orientaci konzervativního politika.

V pondělí Ashburn v diskusním pořadu Ingy Barksové přiznal: „Jsem gay. Jsou to slova, která pro mne byla dlouho obtížná, ale jsem gay. Je to však něco osobního. Srdcem cítím, že být gay neovlivnilo, jak jsem dělal svou práci.

Rozvedený otec čtyř dětí dodal: „Kvůli vlastním aktivitám se stal můj osobní život veřejným.“

Politik ovšem nyní čelí obviněním z pokrytectví. Jako další republikáni v roce 2005 hlasoval proti tomu, aby osoby téhož pohlaví mohly v Kalifornii uzavírat sňatky, což později vetoval guvernér. Ashburn také hlasoval loni proti tomu, aby se 22. březen slavil jako svátek připomínající zavražděného homosexuálního aktivistu.

Ashburn uvedl, že při hlasování „odrážel přání lidí ve svém obvodu“.

Už minulý měsíc oznámil, že nebude znovu kandidovat. Zatímco v otázce homosexuality, která se ho osobně týkala, držel basu s republikány, při řešení dluhů státu se přidal na stranu demokratů a zvedl ruku pro zvýšení daní.

Příští týden bude muset předstoupit před soud kvůli řízení pod vlivem alkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám