Hlavní obsah

Kalifornský masakr rozpoutali manželé. Hygienik a farmaceutka muslimského vyznání

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Za masakrem na vánočním večírku v centru sociální péče o hendikepované v kalifornském San Bernardinu stál rodilý Američan muslimského vyznání Syed Farook a jeho manželka Tashfeen Maliková. Ze střípků informací, jež o pachatelích postupně vyplouvají na povrch, se pomalu skládá mozaika tragického příběhu.

Foto: James Quigg, ČTK/AP

Policie zasahuje poblíž místa střelby v kalifornském San Bernardinu.

Článek

Osmadvacetiletý Farook byl zaměstnancem města. Pracoval jako hygienik v restauračních zařízeních. Podle svého kolegy Patricka Baccariho, který hovořil s reportérem agentury AP, působil zcela normálním dojmem a nezdálo se ani, že by byl silně věřící.

Mnoho se však změnilo po jeho cestě do Saúdské Arábie, kde loni na jaře strávil zhruba měsíc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přivezl si manželku a nechal si narůst plnovous

Osmadvacetiletý muž se totiž nevrátil sám. Přiletěl s o rok mladší manželkou, která se živila jako farmaceutka. Letos se sezdanému páru narodilo dítě. Ani poté však podle Baccariho nepůsobil nijak zvláštně. Až na to, že si před pár měsíci nechal narůst plnovous.

Podle listu The Los Angeles Times se pár seznámil přes internet.

Foto: Profimedia.cz

Puška AR-15

Další známí označili střelce za hluboce věřícího muslima, který ale nikdy o náboženství v práci nehovořil.

Vrátil se v kombinéze, s puškou a manželkou

Na vánoční sešlosti, která se konala ve středu ráno místního času, tedy kolem 20. hodiny SEČ, seděl zmiňovaný svědek s pachatelem u stolu. „Najednou se vypařil a nechal tam kabát,“ popsal Patrick Baccari a dodal, že sám přežil zřejmě jen díky tomu, že se mu podařilo ukrýt na toaletě.

„Z toho, jak byli vybaveni a jak to na místě činu vypadalo, usuzuji, že to měli nějakým způsobem nachystáno,“ řekl CNN místní policejní šéf Jarrod Burguan a dodal, že svědci potvrdili, že muž odešel po hádce naštvaný. S kým se pohádal a proč, nicméně není jasné.

Foto: Damian Dovarganes, ČTK/AP

Kalifornští policisté na místě činu

Výkonný ředitel Rady americko-islámských vztahů Hussam Ayloush navíc řekl listu The Daily Mail, že pár útočníků předal před masakrem své dítě babičce.

Farook se pak na večírek vrátil, nebyl ale sám. Přišel s manželkou, oblečený v armádní kombinéze, vyzbrojen samonabíjecí puškou AR-15 a pistolí. A stejně vybavená vtrhla na sešlost i jeho žena. [celá zpráva]

Bomby z okénka

Manželský pár postřílel čtrnáct lidí, dalších sedmnáct zranil a pak nasedl do černého SUV. Policie však auto na základě tipů občanů brzy vypátrala a začala ho sledovat.

Když si toho Maliková, která vůz řídila, všimla, zrychlila a začala strážcům zákona ujíždět. Rozpoutala se přestřelka a Farook při ní podle nepotvrzených informací házel z okénka trubkové bomby.

Foto: Reuters

Záchranáři v San Bernardinu

Policisté nebezpečnou dvojici přesto nakonec zlikvidovali a v souvislosti s útokem zadrželi ještě dalšího člověka. Jeho identitu ale neprozradili, sdělili pouze, že neví, zda se přímo účastnil útoku.

Zkroušený švagr

O napojení na džihádisty policie ani federální úřady zatím nemluví, a motiv tak zůstává nejasný.

Nedovede si ho vysvětlit ani švagr vraha, který už promluvil na tiskové konferenci. „Naposledy jsem s ním mluvil minulý týden. Vůbec nevím, proč něco takového udělal. Nemám tušení. Jsem v šoku,“ řekl viditelně zkroušený Farhan Khan novinářům.

„Prostě nemohu vyjádřit, jak mě zarmoutilo to, co se dnes stalo. Šokovalo mě to,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám