Hlavní obsah

Kalifornská energetická společnost čelí kvůli požárům obžalobě ze zabití

Kalifornská energetická společnost Pacific Gas and Electric (PG&E) čelí obžalobě místní prokuratury ze zabití a dalších zločinů v souvislosti s loňskými požáry, které podle úřadů firma způsobila nedbalostí. Loňské ohnisko nazvané Zogg Fire způsobilo smrt čtyř lidí a zničilo stovky domů. Podle vyšetřovatelů jej zažehl strom spadlý na elektrické vedení PG&E, o němž firma dva roky věděla, že představuje riziko.

Foto: Gene Blevins, Reuters

Požáry severně od Los Angeles. Ilustrační foto

Článek

Prokurátorka okresu Shasta na severu Kalifornie Stephanie Bridgettová v pátek oznámila celkem 31 bodů obžaloby proti energetické firmě s tím, že PG podle ní nese za loňský požár trestní odpovědnost.

Před požáry uteklo v Oregonu přes půl milionu lidí

Amerika

PG v roce 2019 požádala o ochranu před věřiteli poté, co se vůči ní začaly hromadit stížnosti kvůli požárům, jež v Kalifornii vznikly v důsledku chátrající přenosové soustavy. Společnost pak minulý rok u soudu přiznala vinu za neúmyslné zabití 84 lidí, kteří v listopadu 2018 přišli o život při ničivém kalifornském požáru Camp Fire.

Firma vyšla loni v létě z bankrotu poté, co se domluvila na odškodnění obětí požárů v hodnotě 13,5 miliardy dolarů (293 miliard korun). Nadále však čelí řadě civilních i trestněprávních žalob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám