Hlavní obsah

Jihozápad Mexika zasáhlo mohutné zemětřesení, tři lidé zahynuli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mexický stát Guerrero na jihozápadě země postihlo v sobotu v noci zemětřesení o síle nejméně 6,5 stupně Richterovy stupnice, podle některých zdrojů až 6,8 stupně. Zahynuli tři lidé a několik dalších utrpělo zranění, nejsou ale hlášeny velké materiální škody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V tichomořském letovisku Acapulco se chvěly budovy a obyvatele zachvátila panika. V ulicích se shromáždily i stovky turistů, kteří sledovali rozkývané výškové hotely na mořském pobřeží. Na budovách ale nakonec žádné škody zjištěny nebyly a nebyla hlášena ani žádná zranění.

Mezi mrtvými řidiči a chlapec

Ve městě Iguala přišel o život jeden chlapec pod zřícenou střechou restaurace. Druhou obětí se stal řidič nákladního vozidla na silnici spojující Acapulco s hlavním městem, jehož vozidlo zasáhly balvany. Spolujezdec utrpěl zranění. Spadané kameny také silnici na dvou místech zablokovaly. Třetím mrtvým se stal rovněž řidič, na nějž se zřítil balvan v Ixcateopanu.

Lidé v panice vybíhali do ulic

V Guerreru byly mimo jiné nahlášeny úniky plynu z popraskaného potrubí a trhliny ve zdech několika veřejných budov. Více než 45 vteřin trvající chvění pocítili lidé v devíti státech i v mexické metropoli, kde se otřásly výškové budovy a do ulic vyběhly v panice tisíce lidí. V některých čtvrtích byly asi na dvě hodiny přerušeny dodávky elektřiny a na kratší dobu i telefonní spojení.

Město osvětlovaly policejní vozy

Zemětřesení přerušilo výroční festival stříbra v horském městě Taxco v polovině cesty mezi Mexikem a Acapulkem. Nejprve se ozvalo temné dunění a pak se turisty vyhledávané město ponořilo do tmy. Osvětlení během festivalu z bezpečnostních důvodů nakonec zajišťovaly rozsvícené policejní vozy. Kromě elektrických dodávek dvě hodiny také takřka nefungovaly mobilní telefony.

Ohnisko zemětřesení bylo lokalizováno zhruba 42 kilometrů jihozápadně od města Iguala ve státě Guerrero v hloubce přes 65 kilometrů. Právě hloubka zabránila většímu dopadu otřesu, protože takto silné zemětřesení může způsobit rozsáhlé škody. Na mexickém území ale byla o něco později registrovány čtyři následné otřesy, ovšem s intenzitou od čtyř do pěti stupňů - ve státě Oaxaca (jihovýchodně od Guerrera), ve státě Quintana Roo na východě Yucatánského poloostrova, na severozápadě v Sonoře a ve státě Mexiko v centrální části země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám