Hlavní obsah

Jedenáctiletý zastřelil v USA osmiletou kvůli sporu o štěně

– Washington • Aktualizováno

V americkém státě Tennessee zastřelil o víkendu jedenáctiletý hoch osmiletou dívku, protože mu nechtěla ukázat své štěně. Chlapec byl obviněn z vraždy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

McKayla Dyerová si v sobotu večer podle její matky hrála venku se svým psíkem. Měly ji doprovázet dvě kamarádky. Chlapec je oslovil z obytného přívěsu, v němž s rodinou žil. Když mu McKayla odmítla štěně půjčit, začal si ji chlapec dobírat, až nakonec sáhl po otcově brokovnici.

„Dělal si z ní srandu, pak jí začal nadávat a byl sprostý. Pak toho na chvilku nechal a najednou ji střelil,“ řekla Latasha Dyerová místní televizi. Dodala, že hoch, který navštěvoval stejnou školu jako McKayla, její dceru už dříve šikanoval.

Mezi prvními, kdo na místo po zaznění výstřelu přispěchali, byla sousedka Chasity Arwoodová. Dívce zasažené do hrudi už ale nebylo pomoci. „Ta zbraň měla být zamčená a mimo dosah dítěte,“ poznamenala.

„Je to tragédie,“ řekl agentuře Reuters okresní šerif Bud McCoig. Chlapec byl obviněn z vraždy. Soudce na konci měsíce rozhodne, zda bude souzen jako mladistvý, anebo jako dospělý.

Pět set zasažených dětí za devět měsíců

Incident se udál jen pár dní po střelbě ve škole v Oregonu, v níž 26letý mladík zastřelil devět studentů. Vlastnil legálně třináct zbraní.

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová jen o den dříve slíbila, že pokud se stane prezidentkou, bude se zasazovat o zpřísnění pravidel držení střelných zbraní.

Podle organizace Gun Violence Archive bylo v USA jen letos postřeleno nebo zastřeleno 559 dětí mladších 11 let. Úřady uvedly, že mezi lety 2001 a 2013 bylo zabito střelnou zbraní více než 153 000 Američanů.

Anketa

Snížil by se podle vás počet zastřelených lidí v USA po zpřísnění pravidel pro držení zbraní?
Ano
72,6 %
Ne
27,4 %
Celkem hlasovalo 3643 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám