Hlavní obsah

Jedenáctiletou Chilanku zneužíval otčím, stát jí zakazuje interrupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Chilskou veřejností hýbe debata o tom, zda by 11letá dívka, která otěhotněla po znásilnění otčímem, měla mít možnost jít na interrupci. S touto výzvou se na vládu konzervativní jihoamerické země obrátila organizace hájící lidská práva Amnesty International (AI). Chilské zákony potraty zakazují za všech okolností.

Foto: Profimedia.cz

Chilský prezident Sebastián Piňera je proti potratům.

Článek

Dvaatřicetiletý muž z jihochilského města Puerto Montt je obviněn z toho, že po dobu dvou let opakovaně znásilňoval svou nevlastní dceru. Dívka jménem Belén je nyní ve 14. týdnu těhotenství a její případ rozděluje šestnáctimiliónovou zemi.

Konzervativní část Chilanů trvá na tom, že protipotratový zákon by měl být dodržen i v tomto případě. Sílí ale hlasy liberálnější části společnosti, které volají po tom, aby byl Belén potrat umožněn a letitý zákon zakazující umělé přerušení těhotenství byl změněn.

"Je zodpovědností chilského státu poskytnout jí veškerou nutnou podporu ve chvíli, kdy se vyrovnává se strašnými fyzickými a psychickými důsledky znásilnění a těhotenství jako jeho důsledku," vyzvala úřady AI v prohlášení, v němž požaduje, aby dívce stát umožnil případný potrat.

Dítě budeš milovat, povzbuzuje prezident

O výjimce odmítá přemýšlet i pravicový prezident Sebastián Piňera, který ocenil "dospělost", s jakou prý 11letá Belén svůj úděl nese, a prohlásil, že své dítě bude milovat.

Ministr zdravotnictví Jaime Maňalich, kterého prezident pověřil "osobním dohledem" na zdraví dívky, oznámil, že stát žádnou výjimku v jejím případě činit nebude.

Chile patří k ekonomicky rozvinutějším zemím Jižní Ameriky, ve společenských tématech se však řadí mezi ty konzervativnější. Například rozvody schválil parlament až v roce 2004.
Klima ve společnosti se však mění a bývalá prezidentka Michelle Bacheletová, která je favoritkou letošních voleb, prosazuje povolení potratů v případech znásilnění či zdravotního rizika. Podobné pravidlo již v Chile v minulosti platilo, potraty však zcela zakázala vláda diktátora Augusta Pinocheta, který zemi vládl v letech 1973–1990.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám