Hlavní obsah

Jeb Bush se pustil do Trumpa, je prý levicový

– Washington

Jeb Bush se pustil do miliardáře Donalda Trumpa, který je zatím v čele mezi kandidáty usilujícími o nominaci republikánů do prezidentských voleb. Bushův tým v úterý zveřejnil sestřih starších Trumpových výroků, které jej prezentují jako člověka bližšího demokratům než vlastní straně.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Bývalý floridský guvernér Jeb Bush

Článek

„Když se podíváte na záznam jeho (Trumpových) názorů, tak podporuje demokraty... Tenhle člověk není konzervativec,” řekl Bush novinářům v Miami.

Na zveřejněném videu se Trump v několika rozhovorech z doby před více než deseti lety vyjadřuje k reformě zdravotní péče, zvyšování daní, povolení potratů či politickým kvalitám nynější demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Ve všech těchto otázkách jsou jeho názory obvyklým republikánským postojům vzdálené.

„Byl byste v šoku, kdybych vám řekl, že v mnoha otázkách se asi více vidím jako demokrat,” říká Trump na jednom ze záznamů. Na dalším oceňuje vyjednavačské schopnosti někdejší ministryně zahraničí Clintonové při tvorbě jaderné dohody s Íránem, kterou nyní republikáni hlasitě kritizují.

Bushův útok přichází den poté, co se Trumpův volební tým opřel do jeho vstřícného vyjádření k otázce imigrantů, jejichž odmítání je klíčovým Trumpovým tématem. Z ostré výměny názorů se podle agentury Reuters zdá, že v pořadí druhá republikánská debata za dva týdny v Kalifornii bude mnohem vyhrocenější, než ta první.

Jeba Bushe stejně jako další kandidáty zaskočil rychlý Trumpův vzestup, k němuž přispěly mediálně sledované veřejné projevy, jež jeho odpůrci i sám miliardář označují za politicky nekorektní.

Žádný z předních kandidátů se však s Trumpem nepustil do sporu ve strachu z možné ztráty sympatií části voličů. V reakci na klesající hodnoty voličské podpory to nyní učinil až Bush, který je v posledních průzkumech třetí za Trumpem a neurochirurgem Benem Carsonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám