Hlavní obsah

Je to maniak, ale zaslouží uznání, řekl Trump na adresu Kim Čong-una

Aktualizováno

Miliardář a republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump kontroverzními výroky rozhodně nešetří. Na shromáždění v Iowě prohlásil, že severokorejský vůdce Kim Čong-un je sice maniak, ale rozhodně si zaslouží uznání za to, jak si ve svém věku dokázal upevnit moc a sílu v zemi.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump na shromáždění v Iowě

Článek

„Když se podíváte na Severní Koreu, tenhle muž je maniak,” uvedl Trump ve svém projevu na shromáždění v Iowě. Zároveň ale hned dodal: „Určitě si zaslouží uznání. Kolik mladých lidí v jeho věku, poté co jim zemřel otec, by dokázalo převzít zodpovědnost za všechny ty generály a upevnit si mezi nimi moc. Když se nad tím zamyslíte, je to skutečně úžasné.”

„Jak to dělá?” cituje jeho slova server Sky News. „Přišel, převzal moc a všem ukázal, kdo je vůdce. To je neskutečné. Odstranil strýce, odstranil tady toho, támhle toho. Tenhle chlap nehraje žádné hry a my nemůžeme hrát hry s ním. Protože on je ten, kdo opravdu má rakety a jaderné zbraně,” pokračoval dál ve svém proslovu Trump.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severní Korea otestovala vodíkovou pumuVideo: Reuters

Silné výroky kandidáta na amerického prezidenta přišly v době zvýšeného napětí mezi Severní a Jižní Koreou nedlouho poté, kdy Pchjongjang uvedl, že úspěšně otestoval vodíkovou bombu.

Nadávky i lichotky 

Donald Trump je svými kontroverzními a často také urážlivými výroky znám. Mnohé pobouřil svými pochvalnými slovy na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina nebo naopak nevybíravou kritikou Mexičanů, kteří podle něj přinášejí do Spojených států pouze drogy a kriminalitu. Nazval je násilníky.

Foto: Novinky/Reuters

Donald Trump o Kim Čong-unovi

Známé jsou i jeho velmi urážlivé proslovy na adresy žen, včetně jeho konkurentky v boji o Bílý dům Hillary Clintonové, u které zesměšňoval především její boj za práva žen. [celá zpráva]

V předvolebním spotu se také nezapomněl zmínit o muslimech, kterým chce natvrdo zakázat vstup do USA. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám