Hlavní obsah

Je retardovaný, nepatří do vězení, hájí rohatého šamana z Kapitolu právník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jeho fotky v lednu obletěly celý svět. Spolu se stovkami dalších příznivců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa vtrhl 6. ledna do budovy amerického Kongresu, kde chtěl zabránit stvrzení výsledků demokratických voleb. Jacob Chansley, známý jako šaman konspiračního hnutí QAnon, teď sedí ve vězení. Ti lidé mají poškození mozku, argumentuje jeho právní zástupce. Ovlivnila ho Trumpova propaganda – byla na úrovni Adolfa Hitlera, dodává.

Trump vyzýval demonstranty, aby vyrazili na KapitolVideo: Novinky/AP

 
Článek

Přes čtyři sta lidí čelí kvůli lednovému útoku na Kapitol, při kterém přišlo pět lidí o život, obvinění z porušení federálních zákonů. Každým dnem přibývá dalších.

Zprvu byla strategie právníků jednoduchá, lze ji shrnout asi jako: naši klienti plnili pokyny prezidenta Trumpa – kdyby jim explicitně neřekl, ať „bojují”, neudělali by to.

Pokud obžalovaný opravdu věří, že se násilného útoku na Kapitol účastnil jen proto, že plnil rozkazy prezidenta Trumpa, tak to ukazuje jeho neschopnost (neochotu) jednat podle vlastního úsudku a přizpůsobit své chování zákonu.
soudce Royce C. Lamberth

Stejný argument použil i právní zástupce asi nejslavnějšího účastníka vpádu do Kapitolu – šamana věřícího konspirační teorii QAnon, která například tvrdí, že Demokratickou stranu ovládají pedofilní satanisté unášející děti. Ten prezidentovým slovům o „ukradených” volbách bezmezně věřil.

Foto: Profimedia.cz

Jacob Chansley – šaman

Bude to divoké, bojujte. Jak Trump vybízel fanoušky k útoku na Kapitol

Amerika

„Nebýt těch konkrétních slov, která tehdejší prezident použil ve svém projevu 6. ledna, obžalovaný by nešel po Pensylvania Avenue a nevnikl by do budovy Kapitolu,” stojí v šamanově obhajobě.

FBI zveřejnila nové záběry z brutálních útoků na KapitolVideo: Novinky/Reuters

Soud takovou obhajobu ale smetl ze stolu. „Pokud obžalovaný opravdu věří, že se násilného útoku na Kapitol účastnil jen proto, že plnil rozkazy prezidenta Trumpa, tak to ukazuje jeho neschopnost (neochotu) jednat podle vlastního úsudku a přizpůsobit své chování zákonu,” napsal v březnu okresní soudce Royce C. Lamberth.

Šaman žádá prezidenta o milost

Zahraniční

Tento právní názor ve Spojených státech obecně převládá a je také hlavním důvodem, proč Trump za údajnou spoluvinu nenese následky a proč ústavní žaloba (impeachment) neuspěla.

„Zákon to neuznává jako výmluvu. Ať už je tam přivedlo cokoli, ať už je k tomu cokoli pobídlo, příspěvky na sociálních sítích a podobně, podle federálních předpisů jsou vinni,” vysvětluje přední americký právník a vysokoškolský učitel Harry Litman.

Špatné duševní zdraví jako polehčující okolnost?

Vzhledem k velké medializaci a množství důkazů zřejmě většinu výtržníků z Kapitolu čeká odsouzení. Jejich advokáti proto hledají polehčující okolnosti.

Pro politický server Talking Points Memo se k tomu tento týden poměrně svérázně a nevybíravě vyjádřil právník Albert Watkins, který již zmíněného šamana zastupuje. Podle něj není důvod, aby jeho zástupce byl už čtyři měsíce zavřený ve věznici, když se nedopustil ničeho násilného.

Foto: Profimedia.cz

Jacob Anthony Chansley v budově Kapitolu

„Hodně z těchto obžalovaných – a teď použiji hovorový termín, možná neuctivě – jsou s*áči z pomocných škol. Jsou to lidé s poškozením mozku, jsou retardovaní, na (autistickém) spektru,” řekl Watkins.

FBI hledá muže, který před útokem na Kapitol rozmístil bomby u sídel demokratů i republikánů

Amerika

Podle něj takoví lidé nemohou končit ve vězení. „Jsou to naši bratři, sestry, sousedé, kolegové – jsou součástí naší země. Nejsou to špatní lidé, nemají žádnou kriminální minulost. Do p***le, více než čtyři roky byli vystaveni zas***ý propagandě, kterou svět neviděl od dob podělanýho Hitlera,” pokračoval šamanův právník.

Nevyužívejte autismus jako výmluvu, prosí expert

Část veřejnosti taková argumentace pobouřila. Právníci se pro dosažení mírnějšího trestu často snaží tvrdit, že jejich klienti trpí autismem, což může zbytečně posilovat stigma ohledně těchto typů poruch.

Výmluvy, které pro obhajobu svého klienta využívá, jsou jen dalším příkladem toho, když někdo zneužívá autismus pro ospravedlnění špatného chování, bez ohledu na to, jestli s tím konkrétním jednáním vůbec souvisí.
Eric Garcia, autor knihy o autismu

Spisovatel Eric Garcia, který napsal knihu „Nejsme rozbití: Jak změnit diskusi o autismu”, nyní k případu Chansleye uvedl, že autismus a další neuroatypické stavy nesmí sloužit jako „propustky z vězení”.

Naopak, společnost by se podle něj měla snažit neurodiverzitu přijmout jako fakt a chovat se k lidem s poruchou autistického spektra stejně jako k ostatním.

FBI: Útok na Kapitol byl projevem domácího terorismu

Amerika

„Když ponechám stranou Watkinsovu bigotní, ableistickou (diskriminační vůči postiženým – pozn. red.) a již zastaralou rétoriku, tak výmluvy, které pro obhajobu svého klienta využívá, jsou jen dalším příkladem toho, jak někdo zneužívá autismus pro ospravedlnění špatného chování, bez ohledu na to, jestli s tím konkrétním jednáním vůbec souvisí,” napsal pro server NBC News.

Watkins se za zmíněná slova odmítá omluvit, výrok prý splnil účel. „Pět měsíců jsem se choval profesionálně (...) a nic se nedělo. Přitom stačilo dát jednu krátkou vulgární citaci a ta umožnila tento problém dostat do popředí,” uvedl na stanici CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám