Hlavní obsah

Irma je nejsilnější hurikán v historii. Zničil ostrov Svatý Martin a žene se k USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hurikán Irma páchá první škody v Karibiku. Tropická cyklóna páté, tedy nejvyšší možné kategorie už zdevastovala ostrovy Barbuda a Svatý Martin. Nyní se nachází asi 30 kilometrů západně od Svatého Martina a míří k Portoriku. Rychlost vichru ve středu bouře dosahuje 300 kilometrů v hodině. Irma se tak podle agentury AP má stát dosud nejsilnějším hurikánem, který byl kdy v oblasti zaznamenán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irma zpustošil ostrov Svatý MartinVideo: Reuters

 
Článek

„Je to naprosto bezprecedentní živel, jaký jsme tady dosud nezažili,” řekl podle ČTK guvernér Portorika Ricardo Rossello.

Americký prezident Donald Trump na tomto americkém nezačleněném území už vyhlásil stav ohrožení, stejně jako ho vyhlásil na Floridě a Amerických Panenských ostrovech. Stav ohrožení vyhlásily také Bahamy.

Svatý Martin je zámořským územím Francie a francouzský ministr vnitra Gérard Collomb podle BBC informoval, že hurikán zničil čtyři nejpevnější budovy na ostrově. Hurikán vyžádal dvě oběti a dva lidé byli zraněni.

Francouzská vláda se podle něj bojí o životy tisíců lidí, kteří se odmítli evakuovat do bezpečných přístřeší, a vyslala na ostrov tři týmy záchranářů. Dva míří na Svatý Martin z Francie a jeden z Guadeloupu. „Větry se mohou obrátit. Hrozí další škody,“ varoval Collomb.

Hurikán Irma na ostrově Svatý Martin

Francouzská ministryně pro zámořská teritoria Annicka Girardinová upřesnila, že hurikán způsobil závažné záplavy v níže položených oblastech a pobřežní oblasti extrémně silně bičovány mořským příbojem. 

Nyní Irma směřuje na další zámořské ostrovy v Malých Antilách a Portoriko. O víkendu by mohla – pokud nezmění směr – zasáhnout východní pobřeží Spojených států, zejména Floridu. Ta už stejně jako Portoriko a Panenské ostrovy vyhlásila stav nouze a nařídila evakuaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán IrmaVideo: Reuters

K pevnině se hurikán Irma blíží rychlostí 26 kilometrů za hodinu. Stát Florida se rozhodl, že začne s evakuací souostroví Florida Keys, které se nachází jižně od pevniny, již ve středu večer místního času. Hurikán by tam přitom neměl dorazit dříve než na začátku víkendu. Aktuální výstraha platí pro Portoriko a Panenské ostrovy.

Rozloha tropické cyklóny podle CNN dosahuje 168 350 čtverečních kilometrů. To je přibližně stejně jako má celý stát Florida. Meteorologové se shodují, že Irma zesílila do bezprecedentní velikosti. „Když se dívám na satelitní snímky Irmy, nemám slov,“ napsal na Twitteru Taylor Trogdon z amerického Národního hurikánového centra.

Foto: Noaa, Reuters

Hurikán Irma

Kategorie hurikánů (Saffirova-Simpsonova stupnice)
Kategorie 1
Rychlost větru 119 až 153 km/h. Nebezpečný vítr, který strhává střešní krytinu nebo okapy, láme větve stromů nebo vyvrací stromy s mělkými kořeny. Kvůli poškozenému vedení elektrického napětí dochází k výpadkům proudu i na několik dní.
Kategorie 2
Rychlost větru 154 až 177 km/h. Velmi nebezpečný vítr, škody na majetku bývají větší. Kvůli stromům a větvím popadaným na silnice dochází ke kolapsům v dopravě, výpadky proudu kvůli poškozenému vedení mohou trvat až týdny.
Kategorie 3
Rychlost větru 178 až 208 km/h. Devastující vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách a láme či vyvrací stromy. Velké problémy v dopravě, elektřina a voda nemusí být k dispozici až několik týdnů po bouři.
Kategorie 4
Rychlost větru 209 až 251 km/h. Katastrofické následky. Vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách i na zdech domů, většina stromů je větrem polámána či vyvrácena z kořenů a sloupy elektrického napětí jsou strženy. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Kategorie 5
Rychlost větru 252 km/h a vyšší. Katastrofické následky. Zničeno je vysoké procento domů, stromy polámané či vyvrácené z kořenů, stržené sloupy elektrického napětí. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Zdroj: NHC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám