Hlavní obsah

Invaze na Ukrajinu by byla pro Rusko katastrofou, prohlásil Biden

– Washington • Aktualizováno

Invaze na Ukrajinu by byla pro Rusko katastrofou, prohlásil ve středu americký prezident Biden na tiskové konferenci u příležitosti roku od svého nástupu do úřadu. Šéf Bílého domu předpověděl, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin podle něj podnikne nějaké kroky vůči svému sousedovi, nicméně totální invaze by prý vyvolala masivní reakci a byla by pro Moskvu a ruskou ekonomiku nákladná.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Něco musí udělat,“ řekl americký prezident na adresu šéfa Kremlu s ohledem na možné další kroky Moskvy vůči Ukrajině. Biden zároveň prohlásil, že Putin podle něj nestojí o plnohodnotnou válku. V případě, že Rusko Ukrajinu napadne, bude se podle něj zodpovídat.

Západ se nechal vlákat do Putinovy pasti, varuje Navalnyj

Evropa

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ovšem popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Moskva zároveň po Západu požaduje závazné záruky, mezi něž patří mimo jiné požadavek, aby se NATO zavázalo nerozšiřovat směrem na východ. Washington a jeho spojenci to odmítli.

Strach z inflace

Biden na konferenci pořádané po jednom roce ve funkci mluvil i o ekonomických úspěších své vlády. Zdůraznil, že za jeho vlády bylo vytvořeno šest milionů nových pracovních míst, nezaměstnanost a chudoba se snížily, zatímco mzdy vzrostly. Zároveň přislíbil, že zemi nečekají další lockdowny. Zmínil zvýšení proočkovanosti proti covidu-19.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden se směje během tiskové konference, na níž bilancoval rok ve funkci.

Bidenova obliba od nástupu do úřadu výrazně klesla, podle průzkumů je s jeho prací spokojeno pouze 42 procent Američanů. Prezident je pod tlakem mimo jiné kvůli pokračující pandemii covidu-19. Zatímco míra nezaměstnanosti klesla téměř na úroveň před pandemií, inflace vyvolává obavy, přičemž spotřebitelské ceny ve Spojených státech rostou nejrychleji za 40 let. Prezident v svém projevu vyzval americkou centrální banku, aby dělala pro zmírnění inflace víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám