Hlavní obsah

Hurikán Paul mířící k Mexiku dál zesílil

– MEXICO CITY

Původně tropická bouře Paul v Tichém oceánu zesílila na hurikán a blíží se k jižní části mexického poloostrova Baja California. Rychlostí 160 kilometrů v hodině se řadí do druhé kategorie z pětistupňové škály. Meteorologové předpovídají, že hurikán Paul dorazí k pevnině v úterý. Oblast přitom zasáhly minulý měsíc dva hurikány, které si vyžádaly celkem sedm obětí.

Článek

Původně tropická bouře Paul vznikla v Pacifiku asi 500 kilometrů na jihozápad od mexického pobřežního města Cabo Corrientes. V pondělí ráno vítr v bouři zesílil na 140 kilometrů v hodině, což ji už řadí do první, neslabší kategorie hurikánů.

Hurikán Paul se v současnosti nachází zhruba 765 kilometrů jižně od nejjižnějšího výběžku mexického poloostrova Baja California a pohybuje se na západ rychlostí 7 kilometrů za hodinu. Podle předpokladů by měl ještě zesílit, přeletět přes poloostrov v úterý a pokračovat dál do mexického vnitrozemí. Nejvíce by měl zasáhnout mexický stát Sinaloa.

Mexiko minulý měsíc zasáhly dva hurikány. Lane si vyžádal dvě oběti. Při řádění hurikánu John zemřelo pět lidí a poškozeno bylo na 160 domů.

Projevy hurikánů jsou přesto v letošní sezóně, která trvá od června do listopadu, poněkud mírnější, než odborníci původně předpovídali. Podle amerického Národního úřadu pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA) to způsobuje klimatický jev El Niňo, který se vyvinul ve východním Tichomoří.

Reklama

Související témata:

Související články

Mexiko ohrožuje hurikán John, Ernesto slábne

Hurikán John, který míří k Mexiku, dosáhl ve středu nebezpečného čtvrtého stupně, když rychlost větru přesáhla 210 kilometrů za hodinu. Naopak tropická bouře...

Výběr článků

Načítám