Hlavní obsah

Hurikán Dorian zabil na Bahamách 30 lidí, u Severní Karolíny zeslábl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Na 30 mrtvých vzrostla prozatímní bilance obětí hurikánu Dorian na Bahamách, uvedl v pátek v televizi CNN bahamský premiér Hubert Minnis. Předchozí bilance čítala 20 obětí, ale úřady připouštěly, že se počet obětí zřejmě ještě zvýší. Stovky lidí jsou nezvěstné. U pobřeží amerického státu Severní Karolína zeslábl na nejnižší první stupeň z pěti.

Foto: Gray Whitley, ČTK/AP

Přípravy na úder hurikánu Dorian v Severní Karolíně

Článek

Náprava škod podle bahamského premiéra potrvá po celé generace. Podle OSN okamžitou pomoc potřebuje asi 70 000 obyvatel souostroví. Počet obětí je ale předběžný a konečná bilance může být několikanásobně vyšší.

„Skutečně stovky až tisíce lidí jsou pořád nezvěstné,” řekl CNN šéf Joy Jibrilu z ministerstva turistiky a letectví. „Veřejnost je potřeba připravit na nepředstavitelnou informaci o počtu mrtvých a lidském utrpení,” dodal ministr zdravotnictví Duane Sands pro místní rozhlasovou stanici Guardian Radio. Už teď ve čtyřech márnicích v silně postiženém Abaku se těla balzamují, protože není dost chladících zařízení.

U pobřeží USA hurikán zeslábl

Bouře Bahamy opustila a nyní se nachází u pobřeží Spojených států. U Severní Karolíny v pátek zeslábl hurikán na první stupeň z pěti. Informovalo o tom americké Národní středisko pro hurikány (NHC). V USA zatím byly ohlášeny čtyři úmrtí spjaté s bouří, z toho tři lidé zemřeli na Floridě během příprav na příchod bouře či během evakuace. V Severní Karolíně se pětaosmdesátiletý muž zabil pádem z žebříku, když se snažil zabarikádovat svůj dům.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že v několika státech na východním pobřeží USA hrozí v důsledku bouře katastrofální záplavy.

Více než 210 000 domácností a podniků je ve Spojených státech kvůli hurikánu bez elektřiny.

Déšť a vichry, které podle předpovědi v poryvech dosahují rychlosti až 160 kilometrů za hodinu, podle agentury AP už teď bičují jižní části Severní Karolíny, kde zeslábl na nejnižší první stupeň.

V nízko položených částech historického města Charleston v Jižní Karolíně stoupla voda o 30 centimetrů i více, poznamenala agentura Reuters. Dodala, že úřady v obou státech nařídily evakuaci asi 900 000 lidí, ale zatím není jasné, kolik lidí tak opravdu učinilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám