Hlavní obsah

Horníci už vědí, že jejich cesta na světlo potrvá možná celé měsíce

– Santiago de Chile

Rodiny 33 zavalených horníků v chilském dolu obdržely první poštu od mužů zablokovaných 700 metrů pod zemí. Horníkům již bylo také sděleno, že jejich vysvobození potrvá dlouho, uvedly ve středu večer místní úřady. Připravují pro horníky povzbuzující preparáty.

Článek

V korespondenci od horníků byla podle agentury AFP i jedna žádost o církevní svatbu. I v dalších odpovědích na předchozí vzkazy příbuzných bylo hodně emocí a překvapení. Vrtem vedoucím k útočišti horníků jim naopak brzy dorazí například fotbalové tričko, fotografie Elvise Presleyho a další předměty vyžádané zavalenými.

"Mohli jsme jim více méně říci, že je nebude možné zachránit před státním svátkem 18. září a že doufáme být s nimi před Vánocemi. To je zatím dost široký rámec, který budeme moci upřesňovat," uvedl chilský ministr zdravotnictví Jaime Manalich. Předpověděl, že horníci budou muset čelit depresím a strachu a že úřady nyní pro ně připravují povzbuzující látky.

Akce na záchranu horníků v dole na severu Chile, které v neděli objevili po 17 dnech živé, může podle místních odborníků trvat i čtyři měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Chilský horník bude pod zemí až do důchodu

„Milá Lilo, jsem v pořádku. Buď klidná a neztrácej víru, s Boží pomocí se odsud dostaneme živí,“ ujišťuje svou manželku havíř Mário Gómez (63) zavalený...

Výběr článků

Načítám