Hlavní obsah

Homosexuální páry v USA získají práva jako tradiční manželství

Homosexuální páry ve Spojených státech budou mít větší práva, stejná jako mají tradiční manželství. Mezi nově uznaná práva bude patřit například nemuset proti sobě svědčit před soudem. Oznámil to v sobotu večer americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Manželské svazky osob stejného pohlaví jsou nyní legální v 17 státech USA a také v hlavním městě Washingtonu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Molly Riley, Reuters

Duhová vlajka před Capitolem

Článek

Holder nové změny představil ve svém projevu během slavnostního večera pořádaného organizací Human Rights Campaign, která lobbuje za rovná práva gayů a lesbiček.

Kromě možnosti nemuset proti sobě svědčit získají homosexuální dvojice například i právo navštěvovat svůj protějšek ve federálních věznicích. Nebo v případě úmrtí jednoho z dvojice, který byl policistou či hasičem, budou mít nárok na pozůstalostní dávky. To se bude týkat i pozůstalých po obětech útoků z 11. září.

"U každého soudu, v každém řízení, na každém místě, kde jménem Spojených států vystupuje zaměstnanec ministerstva spravedlnosti, budeme usilovat o to, aby podle federálních zákonů měli manželé stejného pohlaví ty stejné výsady, ochranu i práva jako manželé opačného pohlaví," uvedl americký ministr spravedlnosti. Nová federální legislativa má platit i ve státech, které sňatky osob stejného pohlaví neuznávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám